Máte rádi doma naklizeno? Tak to by se vám mohly hodit léty prověřené rady našich babiček, které nedaly dopustit na ocet. Při jejich používání vás může hřát pocit, že budete šetřit nejen přírodu, ale i peníze. Zatímco litr octa vás bude stát kolem deseti korun, nejlevnější neznačkové čistící prostředky vyjdou na několik desetikorun.

Na úklid

Zapečenou špínu na sporáku nedrhněte drátěnkou. Na nečistoty nalijte večer ocet a nechte do rána působit. Zuhelnatělé zbytky změknou a vy je pak jednoduše otřete měkkou houbičkou. Při vytírání podlahy, kromě dřevěné a mramorové, přidejte do vody čtvrt šálku octa do kyblíku s teplou vodou. Octová voda je skvělá při úklidu po malování nebo sekání zdí. Dokonale odstraní šedavý nádech z podlahy, který si jinak vyžádá tři až čtyři vytření.
Octový roztok je zdatným pomocníkem při oživování barev starších kožených sedaček nebo koberců.

Proti plísni

Nastříkejte ocet přímo na plíseň a po patnácti minutách přetřete čistou vodou a nechte pořádně vyschnout. Myčku vydezinfikujete, když do nádržky nalijte půl šálku octa. Pusťte mycí program naprázdno.

Prorazí odpady

Ucpané trubky a odpady vyčistíte, když do nich nalijete směs octa, jedlé sody a vody. Nechte působit půl hodiny a pak propláchněte horkou vodou.

Zničí usazeniny

Napařovací žehlička zbavíte usazenin vodního kamene, když ji naplníte směsí vody a octa. Pak zmáčkněte knoflík na páru, žehličku vypněte a nechte vychladnout. Nakonec octový roztok vylijte a vypláchněte dobře čistou vodou. Vodní kámen ocet odstraní i z kachliček, umyvadel a armatur. Stačí nastříkat, nechat chvíli působit, případně otřít hrubou stranou čistící houbičky a opláchnout. Ocet je také šikovný na odstranění vodního kamene z rychlovarných konvic. Pračka bude jako nová, když do ní nalijete dvě tři lahve octa a naprázdno pustíte program bez předpírky na nejvyšší teplotu.

Lesk jako blesk

Ideální prostředek na čištění oken získáte smícháním čtvrt šálku octa, dvou šálků vody a trochy tekutého mýdla. Funguje i na zašlé nerezové nádobí, mosazné i měděné předměty. Skleničky se budou krásně lesknout, jakmile je opláchnete vodou, do které jste přidali jeden šálek octa.

Po vyčištění octem bude mít celá koupelna lesk jako blesk.
Autor: Shutterstock.com
Odbourá pachy

Octová voda dokonale odstraní zápach z hojně využívaných dřevěných prkének, příborů i nádobí. Poslouží i jako první pomoc, když je nepříjemně cítit vnitřek kožené obuvi. Cigaretového kouše se zbavíte, když necháte v zakouřené místnosti chvíli otevřenou lahev octa. Nevábnou lednici vytřete octovou vodou a bude bez zápachu. Ocet je dobrým spojencem maminek malých dětí, když se náhodou stane nehoda a mrňous se na koberec stihne vyčůrat nebo si ublinknout. Octová voda ho zbaví zápach. Obdobně pomůže v případě, že se vám náhodou za nějaké příkoří rozhodne mstít označkovaním koberce váš kočičí nebo psí mazlík

Uleví při bodnutí

Octový obklad už naše babičky ordinoval na nejen zmenšení otoků kloubů. Kromě toho se hodí na zbavení od bolesti po včelím nebo vosím bodnutí.

Na barvy

Octový roztok je dobrým pomocníkem při oživování barev starších kožených sedaček nebo koberců. Stačí ho po vyčištění potřít octovou vodou a barvy budou opět jako nové. 

Proti potu

Máte na bílé halence nebo tričku nevzhledné nažloutlé skvrny od potu? Namočte látku na do octa a nechte několik hodin louhovat. Pak oblečení dejte do pračky a vyperte na běžný program.