Do Evropy doputovala tato léčivka z Číny až v 16. století. Čínská medicína zná její účinky už čtyři tisíce let. Naše pohádky spojily s rostlinou především hastrmana, Bavoři zase věřili, že když máte kus kořenu v kapse, vyvarujete se ataku mrtvice.

Na žaludek i na zuby

V oddenku puškvorce je velké množství látek cenných pro zažehnání některých zdravotních problémů. Podporuje látkovou výměnu a tvorbu žaludečních šťáv, proto se používá při nadýmání, infekčních průjmech a dalších zažívacích potížích. Sbírá se oddenek alespoň dva roky starý, který se usuší a rozdrtí na jemný prášek. Stačí ho ale také jen rozemlít a udělat z něj výluh.

Na nechutenství a pro nervózy

Puškvorec je velmi dobrý, když vám nechutná. Podporuje chuť k jídlu a uklidňuje nervy. Posiluje organismus ve stáří, po nemoci nebo chemoterapii působí jako posilující prostředek.Zevně se doporučuje k prokrvení kůže, podporuje také hojení při zánětech a infekcích v ústech a hrtanu. Puškvorec obsahuje velké množství hořčinů, pro které se používá jako přísada do zubních past, žvýkaček a likérů. Silné aroma se využívá i při výrobě parfémů.

Puškvorec se velmi snadno množí. Stačí rozhodit kousky oddenku po bahnitém břehu.
Autor: Shutterstock.com
Nebezpečně omamný

Mnoho rostlinných drog v malém množství prospívá, ale ve větším škodí. Tak je to i s puškvorcem. Když budete žvýkat asi pět centimetrů dlouhý oddenek, bude vás to stimulovat. Při čtyřnásobném množství ale vám hrozí i zrakové halucinace. Může za to látka beta asaron, o které se spekuluje, že má rakovinotvorné účinky. Velké množství této složky obsahují hlavně indické odrůdy puškvorce, u nás běžně rostoucí rostliny ho mají naštěstí obvykle méně než 5 procent. Chcete si dopřávat puškvorcové výluhy? Tak si rostlinu namnožte. Jde to snadno. Nakrájený oddenek naházejte do bahnitého břehu.

Náš tip

Čaj proti nechutenství

Dvě lžíce mletého sušeného oddenku přelijte čtvrt litrem vařící vody a nechte 15 minut vylouhovat. Dvakrát denně pijte jeden šálek, maximálně po dobu 6 týdnů.