Heřmánek pravý uzdraví drobné ranky a oděrky.
Autor: Shutterstock.com
Drobné ranky uzdraví heřmánek 

Nejčastěji si venku musíte poradit s oděrkami a rankami. Pomůže při tom například sléz lesní. Natrhejte listy, pečlivě je omyjte a osušte, přiložte na ránu a zabalte obvazem. Použít můžete také obklady z heřmánku pravého nebo měsíčku lékařského, které dezinfikují a hojí. Hodí se i na popáleniny nebo opruzeniny. Jak na to? Květy a listy měsíčku přidejte k heřmánku, zalijte vroucí vodou a nechte 10 minut vylouhovat. V tekutině namočte čistý hadřík, zlehka ho vyždímejte a přiložte na ránu. Sázkou na jistotu jsou také jitrocel větší nebo jitrocel kopinatý Na ránu se přikládají jejich rozmačkané listy. Jitrocel zastaví krvácení, poranění vyčistí, stáhne a zacelí. Podobné účinky slibuje také řebříček.

Spáleniny od slunce zklidní levandule

Když to přeženete s opalováním, zkuste obklad z levandule, chladnější koupel nebo kombinaci obojího. Na bodnutí hmyzem platí rozkrojená cibule. Když ji nemáte v batohu, sáhnete po netřesku. Z listu odstraňte „slupku“ a pak ho přiložte na bolavé místo. Stejně dobře zabere při popálení a na drobné ranky.

Mateřídouška pomůže při bolestech břicha
Autor: Shutterstock.com
Na bolesti břicha je fenykl a mateřídouška

Přepadly vás bolesti břicha? Natrhejte si fenykl, tymián, mateřídoušku, řepík nebo měsíček lékařský a uvařte si v kotlíku čaj. Nebo o to poproste v nejbližší restauraci. Na průjem pomůže čaj z borůvčí, jitrocele, řepíku, třezalky nebo kopřivy. Na cestovní nevolnost si naordinujte pomalé žvýkání listů pampelišky. Žízeň zaženete i žvýkáním šťovíku, musíte ho však umět poznat.

Průjem zvládnou borůvky

Doslova zázračně působí borůvky, a to čerstvé i sušené. Stačí rozžvýkat pár kuliček uleví vám od aft a zmírní bolest poranění v ústech. Sušené plody nebo borůvkový odvar vás zase zbaví nepříjemného průjmu. Povařte 2 až 3 lžíce kuliček asi čtvrthodinku v půl litru vody a trošku oslazený nápoj pijte několikrát denně.

Arnika horská tlumí bolest a uvolňuje svaly.
Autor: Shutterstock.com
Pro lehké nohy

Ušli jste toho za celý den víc než dost a máte těžká zpocená chodidla a mezi prsty se tvoří nepříjemné praskliny? Tak je po večerním koupání ještě alespoň na 15 minut ponořte do vlažné vody se 3 až 4 lžícemi octa. Přidat můžete i některé voňavé bylinky, například rozmarýn nebo měsíček lékařský. Arnika v podobě zábalu z květů tlumí bolesti a uvolňuje svaly, takže vám pomůže, když si vymknete kotník, případně natáhnete svaly. Při bolesti prospěje jemně nadrcený kořen kostivalu lékařského, který si přiložíte na postižené místo a zavážete pružným obinadlem.