Baví vás vaření a vaříte každý den?

Vaření mě baví, jídlo připravuji každý den, i když ne vždy teplé, občas to jsou spíš zeleninové saláty, které všichni milujeme.

Kde a kdy jste se naučila vařit?

Některé recepty se u nás předávají od babiček. Ráda si také prohlížím staré kuchařky s jejich vlastnoručními ručně psanými poznámkami, jsou to většinou zkušenosti, které měly z vaření jídel nebo různě upravované množství surovin. A často také vzpomínám na svoje kuchařské začátky, vařit mě učila maminka, převážně klasickou českou kuchyni, třeba umím upéct bábovku, bublaninu nebo jablečný závin.

Jaká byla v dětství vaše nejoblíbenější jídla?

Mezi moje favority tehdy určitě patřila krupičná kaše, jedla jsem ji vždy od kraje a byla sypaná skořicí. Moje děti ji měly také rády, připravovala jsem jim ji třeba s jahodami.

Jaké kuchyni dáváte přednost dnes a kde nakupujete potraviny?

Mám ráda středomořskou kuchyni, pak indickou, japonskou, thajskou.. . a tak bych mohla pokračovat. Potraviny většinou nakupuji ve velkých řetězcích, ale pravidelně chodím také do prodejen zdravé výživy a na nejrůznější trhy pro čerstvou zeleninu a ovoce.

Ochutnejte specialitu paní Kateřiny Špenát s ovčím sýrem a piniovými oříšky 

Potřebujete

600 g čerstvého špenátu
1 najemno nasekaná cibule
300 g ovčího sýra nebo fety
3 lžíce olivového oleje
3 stroužky česneku
4 lžíce piniových jader
oregano
sůl

Postup

Cibuli necháme zesklovatět na rozehřátém oleji, přidáme česnek, špenát zhruba 10 minut dusíme. Směs posypeme piniovými jadérky a okořeníme solí a oreganem. Ovčí sýr nakrájíme na malé kostičky nebo rozdrtíme mezi prsty a nasypeme na špenát a na mírném žáru dusíme dalších 5 minut.

Celý rozhovor s Kateřinou Kornovou a další rodinné recepty najdete v červencovém čísle časopisu Blesk Vaše recepty.