1 Pitím hubnete

jak se říká, když už máte pocit žízně, je na pití pozdě. Pít je potřeba pravidelně. Správný pitný režim vám může pomoci v boji s přebytečnými kily. Dostatek tekutin totiž přispívá k správnému fungování metabolismu a odvodu toxických látek z těla. Nedostatečný příjem tekutin může zapříčinit bolesti hlavy, zvýšit únavu, způsobit zácpu a nesoustředěnost.

2 Ženy potřebují víc vody

Nedávná studie prokázala, že ženy jsou citlivější na pokles vody v těle, i když nemají pocit žízně. Při zátěži se ženské tělo rychleji dehydratuje. Ženy mají méně svalů, takže i menší podíl vody ve svalech), a proto si tělo musí brát při fyzickém výkonu více vody z oběhu.

3 Před sportem pijte

Není pravda, že před sportem by se nemělo pít. Vhodné je se před výkonem napít postupně několikrát v menších objemech, třeba 4 × 100 ml. Dalším zdrojem tekutin je i šťavnaté ovoce. Náročnou fyzickou aktivitu podpoří nápoje slazené cukrem.

K pití jsou nejlepší neslazené čaje, minerálky a obyčejná voda.
Autor: Shutterstock.com
4 Káva organismus neodvodňuje

Není třeba se bát. Na základě rozsáhlých studií bylo prokázáno, že při běžné konzumaci kávy (do 300 mg kofeinu – tj. 5 šálků kávy), k dehydrataci nedochází a kávu je možné připočítat do celkového denního příjmu tekutin. Jen při horečce bychom měli víc pít, protože horečnaté stavy způsobují dehydrataci organizmu.

5 Nárazové pití je nebezpečné

Neexistuje žádné přesné pravidlo, kolik byste toho měli vypít. Potřeba tekutin závisí na počasí, vydané energii v práci či při sportu, hmotnosti, věku, složení stravy atd. Obecně však platí, že je ideální přijmoutalespoň 1,5-2 litry tekutin denně, a to v létě i v zimě. Denně stačí většinou vypít 1 až 1,2 litru tekutin, protože zbytek do dvou litrů je doplněn vodou přijatou ve stravě (mléčné výrobky, polévky, ovoce, zelenina…). V parném létě je však vhodné vypít ještě o něco více. Nárazové pití je nebezpečné, protože nadměrně zatěžuje ledviny a srdce.

6 Pozor na sladké pití

Hlavně v létě, když obecně více pijete, si dejte pozor na sladké pití. Nejenže vám žízeň nezažene, ale útočí i na vaši linii. 1 litr slazené limonády je stejně kalorický jako porce vepřového řízku. Na pití jsou nejvhodnější ovocné neslazené nebo bylinkové čaje, voda a neslazené minerálky.

7 Pijte očima

Hodně lidí zapomíná pít. Pomoci vám při tom mohou pomoci například stále oblíbenější filtrační konvice. Ty představují ideální příležitost, jak mít chutnou a čistou vodu z kohoutku stále po ruce a hlavně na očích, a to za pár korun denně. Navíc vidíte, kolik už jste toho za den vypili a kolik byste ještě měli. Některé filtrační konvice odstraňují z vody nejen chlór a usazeniny, ale snižují i obsah herbicidů, pesticidů a těžkých kovů.