1 Deštník

Většina deštníků se nedá bez poškození vyprat. Ale co dělat, když se vám na něm objeví nevzhledné skvrny? Zkuste je vyčistit vymačkanou citronovou šťávou a pak místo jemně setřete teplou vodou.

2 Dřevo

Dřevěná pracovní prkénka i desky stolů časem zajdou a ztmavnou. Jako nové budou vypadat, když je nejprve umyjete a pak potřete rozkrojeným citronem. Nakonec opláchněte čistou vodou. Pak budou nejen vybělené, ale i krásně vonět.

3 Hedvábí

Šátky z přírodního hedvábí vyperte jemně v ruce v nepříliš teplé vodě s přidanou šťávou z citronu. Hedvábná látka bude nejen čistá, ale díky citronu neztratí ani svůj charakteristický lesk.

4 Rez

Opřeli jste se o plot, kde jste neměli a na oblíbenou bílou košili nebo kalhoty se dostala rez? Ušpinit se můžete i od obyčejné zrezavělé kancelářské svorky. I tady vám s ní pomůže citron. Šťávu nakapejte na skvrnu od rzi, a přidržte nad párou z vroucí vody. Třeba nad varnou konvicí. Jen dejte pozor, ať se neopaříte. Pak látku vyperte.

5 Zeleň trávová

Stačí se na chvíli zapomenout a v bílých kalhotách nebo sukni sednout do trávy nebo jen na chvíli kleknout na koleno a neštěstí je hotovo. Nevzhledná zelená skvrna se pere těžko. Postižené místo opět pokapejte citronem a nechte vybělit. Pak vyperte běžným způsobem. Jen pozor na barevné prádlo. Na tom to nezkoušejte. Se skvrnou by mohla zmizet i barva kolem.

6 Vodovodní baterie

Citron je skvělý bojovník proti nepříjemnému kameni. A navíc je mnohem účinnější, než spousta chemikálií. Jak na to? Jednoduše baterii potřete půlkou citronu a nechte působit přes noc. Do rána by měly usazeniny povolit a vy je jen lehce setřete vlhkým hadříkem.

7 Prádlo

Bílé prádlo bude bělejší, když do posledního máchání přidáte do pračky šťávu z jednoho citronu.

8 Plastové nádoby

Nosíte si do práce zeleninové salátky nebo omáčky? Tak to se vám na krabičkách určitě vytvořily nevzhledné skvrny. Nejlépe je umyjete tak, že je potřete citronovou šťávou a necháte uschnout. Potom je umyjte vodou se saponátem.

9 Sprchový kout

Pokud máte dvířka od sprchového koutu samý flek, budete potřebovat rozprašovač. Do něj vymačkejte šťávu z jednoho citronu a mapy od mýdla, sprchových gelů a vodního kamene postříkejte. Nechte hodinku až dvě působit a pak opláchněte vodou.

10 Stříbro

Stříbrné šperky budou opět zářit jako nové, když je potřete citronovou šťávou a necháte chvíli působit. Pak je opláchněte teplou vodou a měkkým hadříkem vytřete do sucha a vyleštěte.