Nejlepší je nápoj, který si připravíte z čerstvě namleté kávy. Když nemáte doma mlýnek, je nejlepší kupovat čerstvě praženou a při nákupu namletou kávu v některé z pražíren nebo kaváren. „Platí doporučení kávu spotřebovat co nejrychleji. A proto se vyplatí kupovat ji po menších dávkách. Pokud ji nespotřebujete rychle nebo si koupíte větší množství, je třeba ji správně uskladnit, aby neztratila svou chuť a aroma,“ dodává Luboš Martínek z CrosscCafe.

Kávě je nejlépe ve speciálních dózách, třeba s okénkem.
Autor: Brabantia
Jak správně uchovávat

Hlavními nepřáteli čerstvě namleté kávy jsou teplo, světlo, vlhkost a vzduch. Kávu je ideální uchovávat ve vzduchotěsné nádobě a v chladu. Na skladování kávy je vhodné použít speciální dózu určenou pro uchovávání potravin, která je vyrobena nejlépe z porcelánu nebo kovu, a kterou je možné těsně uzavřít. Nemělo by se ale jednat o nádobu z čirého skla, protože světlo kávě škodí. Vhodná je také keramická nádoba s vakuovou pečetí.

Teplo škodí

Ani v té nejlepší nádobě nebude kávě dobře, když bude u tepla. Vyhněte se místům nad digestoří nebo lednicí, kde je teplý vzduch a káva rychlé ztrácí vlastnosti. A do kdy ideálně kávu spotřebovat, aby netratila na kvalitě? Čerstvě praženou zrnkovou kávu doporučuji uchovávat maximálně měsíc, mletou kávu maximálně týden.

Jak ji dobře uvařit

Chuť kávy velmi ovlivňuje nejen uskladnění, ale i způsob, jakým si ji připravíte. U nás je nejoblíbenější hořkosladká chuť kávy, proto si většina z nás šálek kávy ráda osladí cukrem nebo zjemní mlékem. Přidání mléka nebo smetany do kávy stejně jako její oslazení prodlužuje dobu vstřebávání kofeinu, a tím povzbuzující účinek kávy. Na druhou stranu, kofein v kombinaci s mlékem je obecně hůře snášen. Proto, pokud je někomu po vypití kávy s mlékem těžko, může být řešením právě vynechání mléka.

U kapslového kávovaru Cafissimo Latte si můžete vybraný druh kávy připravit stisknutím jednoho tlačítka. Tchibo.cz, 5555 Kč
Autor: archiv firem
Turek na ústupu

Typický český „turek“ je pozvolna na ústupu a nahrazuje ho instantní a překapávaná káva, rychlá příprava ve french pressu (ruční presovač) nebo v moka konvici. Svoji oblibu si ve velkém získává i espresso, které přimělo řadu rodin pořídit si domů kávovar. 

Nejdůležitější je umletí

Jak hrubě má být káva namletá, závisí na tom, pro jaký druh přípravy se rozhodnete. Obecně platí, že čím kratší je doba přípravy, tím jemnější by mělo být mletí. A čím jemněji je káva namletá, tím více aromatických látek se v ní rozvine. Z jemně namleté kávy se připravuje například espresso. Na přípravu kávy ve french pressu se naopak doporučuje káva namletá nahrubo. Pokud doma nemáte kvalitní mlýnek na kávu, nechte si ji raději namlít ve specializovaném obchodě nebo si ji kupte již mletou ve vakuovém balení.

Kouzlo nahřátých hrnečků

Aby byla káva dobrá, ovlivní nahřaté hrnečky. Chladné šálky rychle srazí teplotu nápoje a tím se ochudíte o požitek z podmanivého aroma, které se nestihne plně rozvinout. Zásadní roli v chuti hraje teplota vody, kterou kávu zalijete. „Pro přípravu turka použijte vodu mírně pod bodem varu, asi 98 oC. Při použití french pressu je ideální teplota vody kolem 95 oC. Pokud se rozhodnete pro šálek nápoje z instantní kávy, dejte si záležet, aby voda měla pouze 90 oC. Když použijete příliš horkou vodu, kávu přepálíte a její pravá chuť se vytratí,“ upozorňuje Eva Kotýnková z Tchibo Praha.