1 Okna svěřte robotovi

Kdyby se sestavoval žebříček nejméně populárních domácích prací, mytí oken by rozhodně bylo v první trojce. I když postupujte klasickým a zaručeným způsobem, takže nejdřív omyjete rámy a vnitřní parapet a nakonec si vyhrajte se skleněnými výplněmi, výsledek je nejistý. Často si sklo nejrůznějšími hadříky „zašmrdláte“ a zachlupatíte tak, že je to snad horší, než to bylo před mytím. Skvělou pomůckou, která tomu zabrání, je stěrka, nejlépe s teleskopickou tyčí, se kterou dosáhnete i na ta hůře dostupná místa. Aby se tabule oken krásně leskly, použijte novinku – čisticí sprej Cif Okna a Sklo nebo Clin Multi-Shine. Poté okna ještě pomalu setřete stěrkou. Nejjednodušší ovšem je zaměstnat robota, který okna umyje sám a dokonale.

Robotická prachovka Virobi Vileda je jednoduchý robotický mop, který shromažďuje a zadržuje prach i chlupy na elektrostatickém hadříku. Od 900 Kč
Autor: archiv firem
2 Obývák vycídí prachovka

Nejvíc vánoční výzdoby většinou bývá v obýváku, kde se schází celá rodina, proto je dobré začít tam i s úklidem. Pusťte se do něj systémem „od okna ke dveřím“. Prachovkou z mikrovlákna setřete lustr a nábytek. Nezapomeňte také na sedačku, kterou důkladně vydrhněte (máte-li sedačku koženou nebo koženkovou, setřete ji vlhkým hadříkem). Použít můžete i tepovací přístroj, který lze snadno zapůjčit. Investice do něj je malá, ale službu vám prokáže obrovskou. Květiny také čekají na vaši péči! Ty menší můžete pouze osprchovat a nechat oschnout. Větší květiny postříkejte rozprašovačem a každý list zvlášť otřete hadříkem. Dokonalým pomocníkem je elektronická prachovka, vlastně jednoduchý robotický mop, který shromažďuje a zadržuje prach i chlupy na elektrostatickém hadříku. Vyčistí podlahy podél zdí a vejde se i pod nábytek.

3 Na matrace vezměte vysavač

I když se to nezdá, během roku často zanedbáváme ložnici. Sice pravidelně čistě povlékáme, ale zapomínáme na boj se skrytým prachem. Při předvánočním úklidu se s povlečením vypořádejte jako vždycky, ale tentokrát vyperte i přikrývky a polštáře. Abyste se zbavili veškerého prachu, matrace otočte a vysajte ze všech stran. Pomůže vám při tom výkonný vysavač, nejlépe s HEPA filtrem a sáčky. Ty pak putují rovnou do koše a máte pokoj.

Místo pracného drhnutí dejte do mísy WC blok, který bude čistit při každém spláchnutí.
Autor: Shutterstock.com
4 Koupelnu rozzáří čistič

Zatěžkávací zkouškou je koupelna. Sice ji myjeme pravidelně, ale ruku na srdce, dost často to šidíme. A jednou za čas je potřeba to udělat pořádně. Vymývání regálů využijte k protřídění kosmetických přípravků a ty, které už nepoužíváte, nemilosrdně vyhoďte! Na špínu v koupelně a WC volte silné přípravky jako je například Cif Koupelna nebo Domestos 24H Plus. Na obzvlášť odolné nečistoty se vyplatí vzít parní čistič. Toaletu nezapomeňte opatřit WC blokem, který s každým spláchnutím mísu umyje a navíc místnost provoní. Zrcadla vyleštěte přípravkem na okna.

5 Plísně vyžeňte z bytu

Píseň nejlépe zlikvidujete správným větráním. Když už se objeví, použijte kvalitní dezinfekční přípravek. Ideálním přípravkem na ošetření problémových míst je Savo Proti plísním. Účinně odstraňuje plísně a kvasinky a dané místo tak nejen dezinfikuje, ale i vybělí. Na problematické spáry mezi dlaždicemi v koupelně výborně poslouží jemně parfemované Savo Proti plísním Koupelna. Nikdy se nesnažte plíseň setřít, jen byste spory rozšířili dál po bytě.

6 Do kuchyně s odmašťovačem

V kuchyni je potřeba vyklidit kuchyňskou linku a tu pořádně vymýt. Ať už v regálech máte podložky nebo ne, prach prostě zaleze všude. Na odolnou mastnotu zažranou v troubě či digestoři zkuste Cif Odmašťovač, který si s ní hravě poradí. Co se nádobí týče, sáhněte po některém z hadříků, které jsou vyrobeny z mikrovlákna. Díky plastickému povrchu špínu odstraní i v záhybech a bez přílišného drhnutí se doberete k rychlému výsledku. Na úklid skvrn a mastnoty po pečení a vaření zkuste Real intensive gel se silným odmašťujícím účinkem.

7 Podlahu svěřte mopu

Jako poslední krok si nechte vytírání podlahy. Na starý hadr zapomeňte a pořiďte si nový mop se šlapacím pedálem, díky kterému vytřete podlahu bez zbytečného ohýbání a namáčení rukou do špinavé vody.