Vánoční kaktusy jsou zajímavé hybridy, které byly vyšlechtěny z původních rostlin rostoucích v korunách stromů brazilských lesů. Pře pár lety se z rozkvetlých vánočních kaktusů stal oblíbený dárek k Mikuláši. Jenže květ už je dávno pryč a vy tak máte jen další zelenou rostlinu. Než se vydáte koupit jiný, zkuste ten váš loňský znovu povzbudit ke kvetení.

Miluje teplo

I když svým jménem vánoční kaktus vypadá na tradičního zimomilce, velmi mu svědčí letnění venku. Má rád podmínky, které měl ve své původní domovině, tedy teplo, světlo a když k tomu přidáte dostatečnou zálivku, roste jako o život. Ale pořád jen zeleně. Je sice se svými plochými článkovitými stonky se zubatými okraji stále krásný, ale není to úplně ono.

Jak ho probudit

Vánoční kaktus patří k takzvaným krátkodenním rostlinám, takže potřebuje světlo méně než dvanáct hodin. U nás kvetou až v druhé polovině roku, kdy se dny začínají krátit. Aby znovu nasadil poupata, potřebuje ochladit a ubrat na zálivce. Rostlina je velmi citlivá na přemokření, které se právě při nízkých teplotách stává častou příčinou úhynu kořenů, a tím i celé rostliny. Teplota by se měla pohybovat kolem 12 °C. Nejlepší je dát rostlinu třeba mezi okna, jen pozor na přímé sluneční paprsky, nebo do nevytápěné chodby. Jakmile se poupata objeví, rychle je potřeba dát kaktus do obytné místnosti s pokojovou teplou a začít víc zalévat. Poupata se postupně rozvinou v atraktivní trubkovité květy, které mohou být červenofialové, růžové, červené a fialové nebo bílé i žluté.  

Na řízkování stačí odlomit tři až čtyři články.
Autor: Profimedia.cz
Namožte si ho

Nejlevnější cestou, jak si opatřit novou rostlinu, je řízkování. V lednu nebo únoru odlomte z rostliny stonek se třemi až čtyřmi články. Nejprve ho dejte do vody, aby pustil kořeny a pak zasaďte. Nebo ho rovnou můžete zasadit do květináče se směsí písku a rašeliny.  Další rok pak budete mít krásné živé dárky pro své blízké.