Za rosení může kondenzace. A ta vznikne tehdy, když se teplý a vlhký vzduch střetne s chladnějším povrchem. První, co musíte udělat, je zjistit, kde kondenzace vzniká.

Z vnějšku

Rosení okenních skel z vnější strany znamená, že máte kvalitní okna. Venkovní sklo se v danou chvíli ochlazuje víc, než je teplota okolí, a neohřívá se prostupem tepla z vnitřku ven.

Uvnitř oken

Kondenzace v meziskelním prostoru znamená, že tento prostor není hermeticky uzavřen, jak by měl správně být, a vniká tam vzduch. Hledejte prasklinu na skle nebo netěsnosti rámečku a spojení skel. Každopádně v tomto případě se jedná o závadu na okně.

Vlhký rám

Někdy se voda usazuje na rámu ve funkční spáře nebo z vnitřní strany. Pokud by kondenzát uvnitř rámu zamrzl, může dojít například k poškození těsnění okna. Může za to například špatně provedené napojení okna na ostění, kde chybí tepelná izolace a tvoří se tepelné mosty. Rám se tak ochlazuje přiváděným studeným vzduchem zvenku a teplý vzduch uvnitř místnosti na něm kondenzuje. Skutečný původ rosení musí odhalit a řešit odborník, který by měl ověřit správnost postupu instalace oken oproti projektu a posoudit, jestli třeba okna nejsou pokřivená. Ale nejprve zrevidujte, jak větráte. Dalším vysvětlením rosení rámů je fakt, že to děláte špatně.

Rosení uvnitř

Nejčastějším problémem většiny domácnosti je rosení okenních skel z vnitřní strany. Objevuje se u novostaveb i při rekonstrukcích starších budov. Na svědomí ho může mít nízká vnitřní povrchová teplota skla a vysoká vlhkost v bytě.

Se správnými okny se nemusíte bát ani většího prosklení. Okenní systém Eforte má hloubku drážky na zasklení 25 mm, což znamená, že sklo je osazeno v hloubce cca 20 mm, rozdíl tvoří takzvaná distanční podložka.
Autor: Inoutic
Může za to vlhkost

Nejčastější příčinou rosení oken z vnitřní strany je vysoká vlhkost v místnosti. S ní se můžete potýkat nejen u novostaveb, ale i u starších domů, nebo dokonce i paneláků. Je jen na vás, jak se budete chovat v těch nejrizikovějších místnostech, kterými jsou koupelna a kuchyně. Při koupání byste měli mít zavřené dveře, aby se pára zbytečně nešířila po domácnosti. Při vaření používejte digestoře a pokličky, Zbytečně doma nesušte prádlo, vliv má i množství pokojových rostliny. Nejlepší pomoc je odstranit příčinu a rámy oken sušit a případně dezinfikovat.

Vlhkost v bytě pomůže snížit odvlhčovat Ceresit STOP VLHKOSTI AERO 360°. Funguje bez přísunu energie. Henkel, strojek 330 Kč, náhradní tablety 228 Kč
Autor: archiv firem

Vysoká škola větrání

Ideální vlhkost v interiéru je 40 %. Nežádoucímu růstu zabráníte správným větráním. Přestože je valná většina nových oken vybavena mikroventilací, tento způsob výměny vzduchu odborníci nedoporučují. Nic se nevyvětrá a ve funkční spáře může vzniknout kondenzát nebo namrzat těsnění. Lepší je vyvětrat i v zimě velmi intenzivně dvakrát až třikrát denně po deseti až patnácti minutách.

Pomůže klapka

Pak také existují dvě možnosti, jak větrat i při „zavřeném“ okně. Označují se jako větrání štěrbinami a vyžadují trvalé zásahy do okna. První z nich je systém větracích kanálků, kdy se do rámu okna vyfrézují otvory, aby jimi mohl vzduch proudit dovnitř i ven. Další možností jsou větrací klapky. Fungují na principu rozdílů tlaků vzduchu. Klapka upevněná na rámu pak působí jako ventil, který umožňuje výměnu vzduchu a tím zabezpečuje stálou cirkulaci. Teplý vzduch odcházející z místnosti prochází rámem okna a ohřívá studený vzduch, který přichází zvenku. Obecná rada zní, že je lepší vybírat okenní profily, které umožňují větší hloubku zasklení. Standardem je zapuštění skla kolem 15 mm, kvalitnější systémy počítají se zapuštěním skla do 20 až 25 mm.