Květa Fialová oslavila v letošním roce kulaté pětaosmdesáté narozeniny, ale málokdo by to asi uhodl. Je plná energie, má pořád dobrou náladu a spoustu životních i pracovních plánů před sebou. A právě vaří svoje oblíbené jídlo. Půjdete také ochutnat?

Věříte na Ježíška?

Ano, věřím na Ježíška. Víra v Ježíška je i vírou v dobré srdce a v to, že si lidé pomáhají. A tak by to přece mělo v životě být.

Jaké byly vánoční svátky u vás doma, když jste byla malá?

Když jsem byla ještě úplně malá holčička, tak jsme nesměli do pokoje, kde byl stromeček, abychom Ježíška nerušili při jeho návštěvě. Po večeři se ale otevřely dveře a tam byly dárečky a my děti jsme je obdivovaly a radovaly se z nich. A samozřejmě jsme věřily tomu, že je tam donesl opravdový Ježíšek.

Která jídla vařila vaše maminka na Vánoce?

Většinou jsme dělali kubu, anebo se připravovala ryba s bramborovým salátem. Ryba byla buď na přírodní způsob bez obalování, anebo smažená jako klasický řízek v trojobalu. Měli jsme taky rybí polévku, kterou já mám dodneška moc ráda a každé Vánoce ji vařím podle maminčina receptu.

Jak prožíváte advent, pečete cukroví, a které je vaše nejoblíbenější?

Dřív jsem pekla hodně cukroví, hlavně jsme se snažila, aby bylo nejen dobré, ale také hezky vypadalo. Nejoblíbenější u nás doma byly perníčky a pak linecké cukroví. Teď jsem sama, tak už tolik nepeču, ráda ale ochutnávám, co kdo z mých přátel napeče. Nemám nějaké zvlášť oblíbené kousky a také nemám ráda, když je cukroví moc sladké, ale ke kávě si vždycky pár cukrátek dopřeju.

Dáváte si na Nový rok nějaké předsevzetí, pokud ano, jaké bude to na příští rok?

Ale ne. Celý rok se snažím chovat slušně a vyjít lidem vstříc, prostě si musíme pomáhat. Já dělám po celý rok besídky v domovech pro důchodce a nic za to nechci. Mé krédo je „Být na sebe slušní a pomáhat si“, a tak se celý rok se snažím přispívat různým postiženým malířům a neziskovým organizacím. Zrovna teď tady mám několik složenek, které ráda zaplatím a přispěju tak různým dobrým lidem. Mým předsevzetím je být vstřícná k lidem.


Uvařte si oblíbená jídla paní Květy Fialové.

Kulajda
Autor: Shutterstock.com
Kulajda

Suroviny (na 4 porce)

4 brambory
100 g sušených hub namočených ve vodě
kousek másla
200 ml sladké smetany ke šlehání
200 ml kysané smetany
2 l vody
3 vejce vařená natvrdo
kousek másla
5 kuliček celého nového koření
5 kuliček celého černého pepře
2 bobkové listy
svazek čerstvého kopru
trochu hladké mouky
trochu octa
sůl

Postup

V hrnci rozpustíme máslo a krátce na něm osmahneme vymačkané houby, zalijeme vodou, přidáme nadrobno pokrájené brambory, osolíme a vaříme, až houby a brambory změknou. V menším kastrůlku svaříme ve vodě nové koření, bobkový list a pepř a pak vývar přidáme do polévky. Do polévky nasypeme najemno nasekaný kopr a pokrájená vejce, necháme přejít varem, vmícháme směs smetany a hladké mouky a za stálého míchání necháme polévku zhoustnout. Kulajdu podle chuti osolíme a můžeme přidat i lžíci octa.

Sarmále
Autor: Shutterstock.com
Sarmále s rajčaty

Suroviny (na 5 porcí)

1 menší hlávka zelí
150 g slaniny
400 g mletého masa
3 nožky pikantní klobásky
150 g vařené osolené rýže
500 g drcených rajčat
200 g smetanového jogurtu
2 menší cibule
200 ml bílého vína
1 vejce
trošku olivového oleje
čerstvá petrželka
čerstvá nebo saturejka

Postup

V misce smícháme maso s nakrájenou cibulí, saturejkou, petrželkou a vejcem a směs ochutíme solí a pepřem. Zelnou hlávku rozeberme na listy, silnější žebra rozklepneme paličkou nebo vyřízneme a pak listy spaříme vroucí vodou. Listy splínem masovou směsí, důkladně zabalíme do menších závitků a naskládáme do vyššího pekáče vymazaného olejem. Pak do pekáče přidáme druhou nakrájenou cibuli, rajčata, malé kostičky slaniny a klobásy a vše lehce osolíme a zalijeme vínem. Pečeme v troubě při teplotě 180 °C zhruba 80 minut. Pokud povrch rychle zlátne, přikryjeme pokrm alobalem. Během pečení může podle potřeby přilít trochu vína. Zhruba 15 minut před koncem zalijeme sarmále jogurtem a dopečeme.