1 Probrat a vyhodit

Buďte nemilosrdní. Před samotným úklidem koupelny je třeba vyklidit všechny zbytečnosti, a tak uvolni i tak stísněný prostor. Všechny lahvičky, které sice pěkně vypadají, ale jsou jen lapači prachu, musí zmizet. Dost často se za nimi na stěnách schovává nově vznikající plíseň. Při třídění kosmetiky kontrolujte datum spotřeby a při vyřazování starých ručníků nemějte slitování, díry totiž nejsou přitažlivé. A když vám jich je hodně líto, tak si je nechte někde v skříni. Budou se hodit třeba jako cestička na koberec, když se vrátíte se psem z procházky.

2 Bakterie do pusy nepatří

Asi pravidelně vytíráte a myjete vanu nebo sprchový kout. Ale teď se zaměřte i na drobnosti, které jindy obcházíte. Poličky vytřete i zrcadlo vyčistíte, ale co takové zubní kartáčky nebo jejich držáky? Ty jsou doslova semeništěm bakterií, které si pak dáváte do pusy. Tak je důkladně opláchněte horkou vodou. Ty staré vyřaďte, ale nevyhazujte. Hodí se na úklid spár mezi dlaždičkami.

Savo proti plísním účinkuje proti mikroskopickým vláknitým houbám, řasám, lišejníkům a má vysoké baktericidní účinky. 65 Kč
Autor: archiv firem
3 Závěs vyperte

Máte ve sprchovém koutě závěs? Tak se pořádně podívejte, jestli není zažloutlý, nebo se v nějakém záhybu rovnou neusadila plíseň. Když ho pořádně neroztahujete, je to raz dva. Když je jinak v pořádku, použijte prostředky, které ho vydezinfikují a zároveň vybělí. Ideální je pak hodit ho do pračky a vyprat v pračce. U většiny to jde, jen si pozorně si přečtěte symboly.

4 Sprchu prošťouchnete

Můžete se vztekat, že vám voda ze sprchy teče „čůrkem“?  Nejspíš to má na svědomí vodní kámen usazený v hlavici. Je potřeba ji vyčistit.  Když to jde, odmontujte ji a nastříkejte na ni speciální čistící přípravek, který odstraňuje rez a vodní kámen, například čisticí sprej Cif na vodní kámen. Nechte ho působit několik minut, hlavici opláchněte vodou a nakonec zbytky vodního kamene odstraňte houbičkou nebo speciálním hadříkem. Další možností je udělat silnou lázeň z octa a sody, do které hlavici na noc ponoříte. Pak všechny trysky prošťouchněte párátkem.

5 Vyčistěte spáry

Černé spáry mezi kachličkami a vlhké stěny v koupelně jasně upozorňují na problém, kterým je plíseň. Zabránit tomu, aby nám v často špatně větratelných prostorách, není vůbec jednoduché. Zvýšená vlhkost a teplota v koupelně, kdo by se taky chtěl sprchovat v zimě, poskytují dokonalé podmínky pro bujení plísně. Nejjednodušším způsobem, jak se jich zbavit, je použít některý z čisticích a dezinfekčních přípravků. Například Savo proti plísním nebo Bref proti plísním.  Nastříkáte je na postižená místa a necháte působit. Po aplikaci můžete ošetřená místa setřít houbou nebo suchým hadrem. Naprosto nesprávné je místo mechanicky oškubat nebo drhnout kartáčem nasucho. Tím spory plísně pouze rozvíříte a přenesete na další místa nebo se jich nadýcháte.

6 Prohlídněte kouty

Koupelna to není jen vykachlíkovaná stěna. Ve spoustě koupelen je jedna nebo dvě stěny klasicky s omítkou. Především v rodinných domcích, kde jsou koupelny u obvodových zdí, se právě v takových koutech může schovávat další plíseň. Obzvlášť neviditelná je za pračkami, plnými policemi nebo skříňkami. I taková místa dobře prohlídněte a v případě nutnosti použijte stejné protiplísňové přípravky jako na dlaždičky. V tomhle je nechte zaschnout a nijak je neotírejte. Když máte vymalováno bíle, budou pak zdi jako nové. Proti vysoké vlhkosti pomohou napříště jednoduché pohlcovače, které nepotřebují přívod elektřiny, Postavíte je do kouta a čas od času z nich vylejete nasbíranou vodu.

7 Vypucujte vanu

I když máte pocit, že každý týden vanu pořádně umyjete, pořádně si ji prohlédněte. Není oproti tomu, když byla nová celá zažloutlá? To je většinou usazený vodní kámen. V žádném případě nepoužívejte na její čištění kartáč, protože byste ji mohli poškrábat. Nejspolehlivějším řešením je použít jemný krémový čistící přípravek vhodný právě do koupelny. Na výběr jich je víc a mají vysokou účinností a zároveň jsou šetrné čištěnému povrchu. Kdo dává přednost přírodní cestě, může opět sáhnout po octu. Nejlepší je vlažný smíchaný s trochou jedlé sody. Směsí polijte stěny vany a nechte působit několik hodin, pak opláchněte vodou.