Plísně, kam se podíváš

Jejich síla je v tom, že pro svůj vývoj skoro nic nepotřebují. Obejdou se bez světla, nepotřebují moc živin a dobře vegetují v teplotě od 5 do 40 °C tam, kde je dostatečná vlhkost. I když si myslíte, že doma zvýšenou vlhkost nemáte, nenechte se mýlit. Vlhké prostředí může vzniknout i na první pohled běžnými činnostmi, jako je dýchání, vaření, praní a sušení prádla nebo pěstování pokojových rostlin.  V opuštěných rekreačních objektech pak stačí, když začne vzlínat vlhkost ze špatné izolace. Vznik plísní může způsobit vytopení místnosti, zatékání vody střechou či netěsná okna, nebo naopak příliš těsná okna, kdy místnost samovolně neodvětrává a zadržuje vlhkost.

Nejčastěji se plíseň usadí v koupelně nebo u oken.
Autor: archiv
Jsou nebezpečné

Plísně nejsou jen ošklivé na pohled, ale produkují alergeny, které mohou spustit alergické reakce. „Neustálý kontakt s plísněmi a jejich výtrusy může u citlivějších lidí způsobit rozvinutí alergie. Prvními příznaky jsou rýma, kýchání, zarudnutí očí a kožní vyrážky. Při trvalejším podráždění sliznic nosu, hrdla a průdušek se může objevit i průduškové astma a také závažné záněty dolních dýchacích cest. Plísně jsou tedy velmi nebezpečné pro astmatiky a alergiky, ale i u zdravých osob mohou způsobit bolesti hlavy, záněty spojivek, ekzémy a další zdravotní obtíže,“ vysvětluje plicní a interní lékařka Kateřina Bičíková.

Zdrojem plísně bývají i napadené potraviny nebo půda pokojových rostlin. Proto substrát před použitím propařte v prodyšném sáčku v troubě.
Autor: Shutterstock.com
Jak odstranit vlhkost

Nejúčinnějším receptem, jak plísně zničit, je vůbec je do domu nepustit. Když je postříkáte nějakým prostředkem nebo dáte novou omítku, bývá to už obvykle jen dočasné řešení – plíseň se ráda vrací znovu. Když máte v domě nebo chalupě vlhké zdi, nezbývá než celý objekt projít s odborníkem. Nejčastěji je to špatně provedená izolace základů. A pak začít ihned problém řešit. Nejznámější je podříznutí zdi, kdy postupně vyškrabáváte spáry, prořezáváte speciální pilou nebo vyndáte postupně celou řadu cihel. Do vzniklé spáry se dává asfaltový pás. I když se pracuje po malých úsecích, pro některé starší objekty existuje riziko zřícení a popraskání stěn. Další možností je chemická injektáž při využití roztoků silikonů napouštěných do předem vyvrtaných otvorů chemickou clonou. Když máte možnost, můžete zkusit vysekání rýhy nad podlahou, do které se dá perforovaná hadice, která se zakryje maltou. Ponechají se otvory ve vzdálenosti 30 cm, kterými bude proudit vzduch.

Vše zachrání omítka

Nakonec je tady sanační omítka, která má velké množství pórů, kterými odchází vlhkost.  Když se vám nepodaří odstranit příčinu, bude tento typ omítky fungovat bez plísní podstatně déle než omítka obyčejná. Na trhu jsou takové stavební materiály, které zabraňují vzniku plísní, a tak alespoň v koupelně zajistíte, aby vaše spáry a silikonové spoje byly déle v dobré kondici. Například Ceresit Microprotect zabraňuje usazování plísňových spor ve spárách a růstu i šíření plísní.
 

Jak snížit vlhkost v domě

*místnosti s vyšší vlhkostí často větrejte
*při vaření pomůže odvést vlhkost digestoř
*pořiďte si pohlcovače vlhka
*obložené stěny a povrchy, kde se vlhkost drží, pravidelně dezinfikujte
*když vám bude zatékat voda z venku, musíte mokré materiály zcela vysušit do 48 hodin, jinak se plísně objeví
*u domů, chat a chalup prověřte a případně opravte hydroizolaci
*zkontrolujte střechu a zabezpečte místa, kterými zatéká

Další dobré rady a tipy pro domácnost, zahradu i skvělé recepty najdete v lednovém čísle měsíčníku Blesk Hobby

titulka Blesk Hobby 1/15
Autor: archiv