Světlé barvy horním skříňkám kuchyňské lince prospěly. Místnost vypadá větší a vzdušnější. Barva spodních skříněk dobře ladí s dřevěným obložením.
Autor: overface.cz
Modrá je sice dobrá, ale v případě kuchyňské linky a tohoto studeného odstínu to neplatilo. Kuchyň vypadala nejen chladně, ale i menší. A to je v paneláku velký problém.
Autor: trachea.cz
Většina majitelů bytů v panelácích je na tom stejně. Místo kuchyně mají úzkou nudli, která moc šancí na jiné prostorové řešení nenabízí. Takže vlasntě nahrazujete stejným typem zařízení. Ke stejnému závěru dospěli i majitelé, a tak se rozhodli pro chytřejší a úspornější variantu. Původní linku, kterou od kuchyňského kouta dělila stěna obložená dřevems barem, se rozhodli zachovat. Pouze vyměnili čelní nábytková dvířka a keramický obklad, který byl nahrazen obkladem celoskleněným.

Svléknout až na korpus

Na první pohled jen kosmetická změna je v reálu velmi zásadní. Pokud jste, stejně jako majitelé, s dispozičním řešením kuchyňské linky spokojeni a i její korpus je v pořádku, není důvod, proč nevyměnit pouze dvířka. Než se pro podobnou proměnu nadchnete, nechte si raději udělat revizi, nejlépe od truhláře. Pak se můžete pustit do práce. Odstrojovat linku je dobré v pořadí odshora dolů, z korpusu vyjímáme nejen dvířka, ale i panty. Velký pomocníkem je při tom elektrický šroubovák.

U nových dvířek je potřeba vyvrtat otvory por panty a ty pak přichytit.
Autor: archiv firem
Nová dvířka

Dvířek je na trhu spousta. Majitelé vybírali v nepřeberném množství barevných provedení foliovaných dvířek nebo povrchových frézování. Nakonec zvolili dvířka s digitální grafikou Overface,u které si na dvířka můžete kromě nabízených dát třeba i vlastní obrázek.

Sklo místo dlaždiček

Každá hospodyně ví, jak důležité je mít stěny mezi horními a dolními dvířky kuchyňské linky obložené nějakým dobře omyvatelným materiálem. Nejtradičnější jsou kachličky, ale v tomto případě padla volba na celoskleněnou desku z Grafoskla, protože si do ní majitelé nechali zatavit stejnou grafiku, která je použita na kuchyňských dvířkách. Sladění tak bylo dokonalé.

Jak navrtat panty

Na každých nových kuchyňských dvířkách je třeba v první řadě dobře vyměřit místa vyhloubení otvorů pro panty. Jejich velikost se pohybuje (dle typu pantu) od 10 do 14 mm. Umístění pantu bývá obvykle 10 centimetrů od horního i spodního okraje a pět milimetrů z boční strany dvířek. Průsečík těchto rozměrů je třeba označit a vyhloubit okolo něj kruhový otvor o průměru 35 milimetrů. Do připravené – vyvrtané prohlubně se nasadí pant a přes každý otvor pro šroubek se tužkou označí bod pro vrtání. Pak se pant sundá a v místech bodů se vyvrtají díry pro snazší šroubování. Nakonec dojde opět k nasazení pantu do otvoru a pomocí dvou šroubků se připevní. Takto je třeba si připravit všechna dvířka.

Jak nasadit dvířka

Jakmile máte kuchyňská dvířka opatřena panty, je čas zasadit je do korpusu kuchyňské linky. Nový pant a jeho podložky by měly ve většině případů skrýt staré otvory pro šroubky. Pokud ne, je možné je zatmelit dvousložkovým tmelem, který vytvrdne a je brousitelný po deseti minutách. Do něj je možné vyvrtat otvory nové.  Protikus-křížový kotvící plíšek-nacvakněte nebo přichytněte šroubky do pantu, který je již upevněn ve dvířkách.

Celoskelěný obklad má stejný motiv jako dvířka. Na jeho přilepení na zeď je potřeba jít ve dvou.
Autor: sklo-jap.cz
Obklad se dává ve dvou

Výhodou skleněného obkladu je, že se dá pohodlně nalepit i na stávající dlaždičky, tedy pokud jsou v odpovídajícím technickém stavu. Obklad je dobré, před nanesením, odmastit jarovou vodou či technickým lihem. Pak stačí pistolí nanést speciální lepidlo s vysokou přilnavostí k různým stavebním materiálům na stěnu v roztečích bodů přibližně 20 x 20 cm. Od nanesení lepidla je třeba během asi 15 až 20 minut sklo za linku nalepit. Montáž je dobré dělat ve dvou, protože na celoskleněný obklad je třeba asi 15 minut přitlačit, aby na lepidlo a stěnu pod ním dobře přilnulo. Vytvrzení lepidla trvá 24 hodin, pak už byla nová linka připravena k používání.

Světlé barvy horním skříňkám kuchyňské lince prospěly. Místnost vypadá větší a vzdušnější. Barva spodních skříněk dobře ladí s dřevěným obložením.
Autor: overface.cz

Celá kuchyně s jídelním koutem, který je oddělený velkým oknem s barem,vypadá díky změně barvy a modernímu designu mnohem větší a útulnější.
Autor: archiv firem