1. Svlékněte je donaha

Konec nekonečnému natírání zárubní. Proč to nezkusit bez obložek? Je jasné, že není možné mít jen ostrý roh zdi, ale co když máte speciální kovovou zárubeň, která je skrytá pod výmalbou nebo tapetou? „My ji nevidíme, ale ona vytváří pevnou oporu pro dveře v jejich pohybu, stejně jako tradiční obložková zárubeň. Ale když se někdo bojí, že by si hranu dveří mohl poškodit, může využít variantu s minimalistickým hliníkovým rámečkem, který chrání hranu zdi,“ uvádí Petr Paksi ze společnosti J.A.P.

Volná plocha dveří Vertigo se v dětském pokoji promění v tabuli.
Autor: archiv

2. Tabule k malování

Nejen v bytě malém jako dlaň se dá plocha dveří dokonale využít. Ty necelé 2 m2 v prostoru lze využít na umístění tabule k malování, zrcadla nebo funkčních háčků. „S dveřmi si hrajeme, a proto jsme vymysleli model Vertigo Variant, s jehož pomocí buď ušetříme místo v úzké chodbě a pak na něj dáváme funkční háčky, nebo v horní části umístíme zrcadlo. Pro dětský pokoj dodáme ve dveřích zabudovanou tabuli k malování. A až děti vyrostou, stane se z ní poznámkový blok,“ uvádí Martin Dozrál ze Solodooru, předního českého výrobce dveří a zárubní.

3. Pro dlouhány

Dnešní dveře už nemusejí být jen v typizovaných rozměrech. Výrobci nechávají dveře vyrůst klidně až do stropu. Můžete si třeba pořídit celoskleněné dveře s konstrukčním hliníkovým rámečkem pro zpevnění, které mohou být vysoké i 3,7 m. na výběr jsou dekorativní povrchy, které snadno propojíte s interiérem.

4. Umělé vady

Zatímco my vzdycháme nad přírodním dřevem, návrháři se nadchli pro umělé materiály, které přírodní zcela věrně napodobují. Jsou především v umělé laminátové variantě, abychom se o dveře nemuseli nijak starat. Povrch musí odolat poškození, ale přitom vypadat co nejvěrněji. Když si dveře pohladíte, cítíte „pravá“ vlákna dřeva. Touha po napodobení jde tak daleko, že nejžádanějším dekorem jsou vady ve struktuře dřeva, jako například suky či různé rýhy a prohlubně.

Celoskleněné dveře s pískovaným motivem musí být ošetřené nanolakem, který vyplní prohlubně po pískování a vytvoří téměř jednolitý hladký povrch.
Autor: J.A.P.
5. Pískování

Celoskleněné dveře nejsou žádná novinka. Ale světem hýbou verze v pískovaném provedení. To je sice krásné, ale neskonale náročné na údržbu, pokud si nenecháte dát povrchový nanolak. Jeho nanášení se musí dělat ručně. Vyplní veškeré prohlubně po pískování a vytvoří téměř jednolitý hladký povrch, který je odolnější vůči zachytávání nečistot a zajišťuje tak jeho snadnou údržbu. Hlavně zamezíte tvorbě nenáviděných otisků prstů na skle.

Mění se i vchodové dveře. Tradiční koule nahrazují atypicky řešená madla ve tvaru vln.
Autor: archiv

6. Vlny odnesly koule

Dlouho platila poučka, že vchodové dveře mají být hlavně bezpečné. Ale i pro ně je design stále důležitější. Tradiční masivní kovové kování mizí a místo nich se objevují atypicky řešená madla ve tvaru vln. A kdo nemá rád oblé linie, volí madlo například po celé délce dveří, které je nejen dominantním prvkem usnadňujícím otevírání dveří v bezpečnostním provedení,“  říká Miroslav Culka ze společnosti dafe-plast.