Zavíječ moučný (Ephestia kuehniella) není právě vhodný spolubydlící. Hodně často se plete s molem šatním. Jenže ten vypadá jinak a vyženou ho odlišné postupy. Takže se dobře může stát, že budete do prádelních skříní dávat zaručené prostředky proti šatnímu, a zatím vám bude ničit jídlo jeho příbuzný ve skříni potravinové. Oproti molu šatnímu je mol potravinový dvakrát větší a na křídlech má tmavé hnědé nebo černé skvrny.

Nejbezpečnější je potraviny skladovat v průhledných a dobře uzavíratelných dózách.
Autor: Shutterstock.com

1. Pečlivě kontrolujte nákup

Potravinovým molům nejvíc chutnají sypké věci jako mouka, cukr, káva, ořechy, ale i těstoviny a cornflakes. Do domu se dostává zvenčí. Klidně vletí oknem nebo doputují stoupačkami od sousedů. Nejhorší je situace v panelácích, kde se moli přesouvají digestořemi a stoupačkami. Často si je donesete sami s nákupem. Nejlepší prevencí je nákup potravin, které molům chutnají, dobře zkontrolovat. Každý sáček mouky, strouhanky a jiných sypkých potravin po přinesení otevřete, zkontrolujte, a pak raději přesypte do uzavíratelných a průhledných dóz.

2. Vše napadené vyhoďte

Když se vám do bytu nastěhuje potravinový mol, připravte se, že napáchá škody za hodně peněz. Čím víc doma máte potravin jen tak v sáčcích, tím víc toho vyhodíte. Nenakupujte tedy zbytečně moc do zásoby, jen si koledujete o problém. Zbavit se potravinového mola je velmi obtížné, a hlavně na dlouho. Všechny napadené potraviny je nutné vyhodit celé. Bez lítosti je rovnou odneste do popelnice. I když nevidíte dospělé jedince, v koutě v sáčku mohou přežívat nakladená vajíčka. Jediná rada, jak zvítězit, je být trpělivý a důsledný.

Mol potravinový má na křídlech tmavé skvrny. Je dvakrát větší než mol šatní.
Autor: Shutterstock.com
3. Vymyjte skříně

Potravinové skříně kompletně vykliďte. Nezapomeňte ani na nejrůznější podložky na policích. Pak si je pozorně prohlédněte.  Vše důkladně vymyjte. Samička zavíječe moučného za život naklade kolem 700 vajíček. Létající motýlek je v podstatě neškodný. Hlavním problémem jsou larvy, které potraviny kontaminují i svými výkaly. Důkladnou prohlídku potřebují i kuchyňské kouty. Všude mohou být zakuklené housenky.

4. Zapněte vysavač

Vajíček a housenek se nejlépe zbavíte tak, že je vysajete vysavačem. Prohlédněte všechny kouty a nastavte výkon na nejvyšší stupeň. Při boji s moly se připravte na to, že jednorázově se jich nezbavíte. Potrvá to v lepším případě týdny, v tom horším měsíce. Život zavíječe je tříměsíční, a tak máte doma zároveň larvy i dospělé jedince. Proto potřebujete dobře vysmejčit každou škvíru a kout.

5. Postřik v týdenních intervalech

Vyčištěné a vyklizené skříně je potřeba vystříkat nějakým zdravotně nezávadným prostředkem na lezoucí hmyz. Ale zabere jen na část „rodiny“. Do čtrnácti dní se vám objeví další. Proto je chemický postřik potřeba opakovat každý týden během čtvrt roku. U domů, kde jsou potravinové skříně propojené šachtami, vám pomůžou jen specialisté, kteří ošetří všechny byty najednou. Když se vám dva až tři týdny neobjeví ani motýlek, máte vyhráno. Aby to tak zůstalo, musíte potraviny a místo uskladnění pravidelně kontrolovat. Jako prevence jsou občas doporučované nástrahy. Ale jsou známé případy, kdy se tak podařilo přilákat moly od sousedů a stejně se množení nezabránilo.

TIP NA VIDEO: Jak se zbavit škůdců i na vaší zahradě?

Video
Video se připravuje ...

 Videohub