Nejhorší jsou splněné sny. Vlaďka si před deseti lety pořídila starý dům na okraji Mělníka a postupně začala rekonstruovat, respektive upravovat tak, aby se zde dalo žít. Když si s přítelem před lety splnila sen, netušila, že to bude skoro konec jejich vztahu. Po deseti utahaných letech, kdy se pořád šetřilo, předělávalo, stěhovalo z jedné místnosti do druhé, už toho mají oba dost. Přítel je neustále v práci a rekonstrukce domu se zastavila na mrtvém bodě. A stejně špatně to vypadá i s jejich vztahem. Vlaďka se rozhodla konat a obrátila se s prosbou na pořad Jak se staví sen o novou kuchyň a obývák.

Ve starém obýváku zabírala příliš velká sedačka podstatnou část místnosti.
Autor: archiv
To, co v domě rodina má, se domovem nazvat nedá. V domě chybějí dveře, a tak nemají rodiče ani dospívající dcera soukromí. Dcera je navíc zvědavá a u všeho musí být. V domě nechali udělat dřevěný strop a nevědí, jaký nábytek by se k němu hodil. Vlaďka miluje přírodní materiály a čisté linie. Zajímá se také o feng shui – v obýváku mají malý koutek hojnosti, který kazí kresba strašidelné indiánky, jejíž autorkou je dcera Nikola.
V celé obytné části chyběly dveře.
Autor: archiv

Pro designéry Lukáše Liperta a Martinu Pištělákovou byl starý dům velké překvapení. Když ho viděli ve skutečnosti, bylo to mnohem horší, než si představovali podle fotografií. Prostor byl zanedbaný a tmavý. Navíc v něm chyběla výmalba, na podlahách byl jen beton. Dominantou místnosti byl dřevěný strop, ke kterému bylo potřeba dodat vhodný nábytek. Když si měla rodina vybrat, které věci chce zachovat, vybrali si dvě lampy, rodinné obrázky a věž.

Do nového obýváku se vešel i krásný velký stůl, u kterého se může pohodlně posadit celá rodina i hosté.
Autor: archiv
Největší výzvou byl jídelní stůl s kuchyní,“ říká Lukáš. Prostor pro tyto funkce nebyl dost velký, aby umožnil více variant řešení, ještě k tomu je průchozí do ložnice. Změně nejvíce prospěla kuchyně s graficky dominantním obkladem, vestavěný nábytek na míru, který zaplnil nevyužité kouty obývacího pokoje a dostatečné osvětlení.
Nová sedačka může být světlá, protože povrchový materiál má speciální úpravu, která odpuzuje vodu a špínu.
Autor: archiv
Z obývacího pokoje zmizely šatní skříně, posilovací stroj, tento nábytek je možné v rodinném domě umístit jinam. Proměna měla obývacímu pokoji vrátit charakter místa pro rodinu, místa pro odpočinek. Povedlo se, protože je v něm po proměně mnohem víc místa. Nové dveře konečně oddělily jednotlivé místnosti, takže každý má svůj koutek, kde se může zavřít. A hlavně celé rodině televizní pořad ušetřil roky, které by jim podobná přestavba trvala svépomocí.

Na kolik přestavba vyšla

Za stavební a ostatní práce 119 133 Kč
Kuchyňská linka 98 700 Kč
Spotřebiče 148 640 Kč
Podlaha 75 394 Kč
Nábytek 118 603 Kč
Osvětlení a dekorace 45 179 Kč
Celkově 595 649 Kč

Jak celá proměna proběhla, uvidíte v dalším dílu nové série „Jak se staví sen“ v sobotu v 17.35 na Primě.

Autoři proměny

Martina Pištěláková:
K oboru tvorby interiérů se dostala při budování svého nového domova, kdy po vcelku nezdařilé spolupráci s designérkou a špatnou zkušeností s řemeslníky zjistila, že právě tato práce by byla její splněný životní sen, a tak ve 28 letech vystudovala roční školu IDK, obor design interiérů, a třetím rokem rozvíjí svoji práci.
Motto: „Být ‚parťákem‘ pro své klienty a dokazovat to při každé realizaci.“

Lukáš Lipert:
Profesi architekta se věnuje od roku 2006. Po získání titulu Ing. arch. na FA ČVUT je to tedy devět let.
Motto: „Vtipná, a přesto nevtíravá řešení nás přežijí.“

Celé díly najdete ZDE.