Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

9 největších chyb při mytí nádobí v myčce

/
  • (Shutterstock.com)
    11. ledna 2018 ● 06:00

    Vytahujete z myčky nádobí skoro stejně špinavé, jako když jste ho tam dali? Tak to někde děláte chybu. Dejte si s námi opakování zásad, jak správně mýt, a třeba na to přijdete.

  • 1.

    Tohle do myčky nepatří!

    Autor: iStock

    V první řadě do myčky nedávajte nádobí, které v ní nemá co dělat. Nejenže je myčka velmi rychle zničí, ale některé materiály, jako jsou například dřevo nebo některé plasty, do sebe natáhnou chemikálie z čisticích prostředků a ty se potom uvolní do jídla, která s nimi vaříte, což opravdu nechcete. Jaké nádobí do myčky nepatří? Nože, teflonové pánve a hrnce, dřevěná prkýnka a vařečky, nádobí zdobené zlatem, kovem a obrázky a staré až starožitné nádobí z mosazi, mědi, zinku, hliníku a některé plasty.

  • 2.

    Nádobí není pořádně umyté

    Autor: iStock

    Dáte nádobí do myčky, přidáte prostředek a zmáčknete oblíbený program. Na konci se pak nestačíte divit, že místo křišťálově čistých talířů a skleniček je všechno neumyté, i se zbytky jídla. Většinou je to proto, že jste na příliš špinavé nádobí vybrali slabý program. Občas je dobré výhodný eko program vyměnit za intenzivní s teplotou vyšší než 65 °C. Zaschlé zbytky jídla ale nezdolá ani ten. Je potřeba nádobí odmočit a omýt předem, případně zvolit krátký program předmytí.

  • 3.

    Na nádobí jsou bílé usazeniny

    Autor: Shutterstock.com

    Většinou se na nádobí objevují bílé skvrny, které mají na svědomí soli do myčky. Na většině míst u nás je vyšší tvrdost vody, a tak je nutné k mytí přidávat sůl a také nastavit správně stupeň tvrdosti vody na myčce. Pokud přidáváte sůl do nádrže, je potřeba zásobník správně zavřít, jinak se sůl při mytí uvolní, nezvládne se rozpustit a vaše nádobí jí bude plné.

  • 4.

    Příbory jsou i po umytí špinavé

    Autor: Shutterstock.com

    Občas jsou problémem při mytí příbory. Nejhorší je to se lžícemi, naběračkami a jinými oblými tvary. Většinou je to tím, že tlakem vody se náčiní špatně otočí, takže zůstane špinavé. Zabráníte tomu tak, že budete příbory a další náčiní dávat do speciálních košíků, ve kterých budou pěkně upevněné a už se ani nehnou, takže je trysky umyjí ze všech stran. I tady platí, že by příbory neměly mít silný nános zaschlých zbytků jídla. Těch se předem zbavte odmočením a předmytím.

  • 5.

    Příbory v myčce reziví

    Autor: Shutterstock.com

    Jak je možné, že se rezavé skvrny klidně objeví i na nerez příborech? Zbytky jídla s obsahem soli nebo kyselin jsou schopny narušit povrch příborů a vytvořit nevzhledné skvrny. Vyhnete se tomu použitím programu předmytí a přidáním leštidla. Jeho nedostatek poznáte také podle toho, že na nádobí zůstanou zaschlé kapky.

  • 6.

    Na skle a porcelánu jsou pruhy

    Autor: Shutterstock

    Když je po umytí hrnek i talíř samá šmouha a pruh, nejspíš jste to přehnali s dávkou leštidla. Kromě šmouh se vám může začít v myčce při nadbytku leštidla tvořit i pěna. Dávkujte ho proto s mírou.

  • 7.

    Nádobí zůstává mokré

    Autor: Shutterstock.com

    V tomto ohledu hodně záleží na tom, jak jste nádobí poskládali. Nejhorší je snaha dát do myčky víc kusů, než na kolik je tam místo. Zkuste se znovu podívat do manuálu ke stroji, kde výrobce většinou doporučuje rozložení. Když je na sebe nádobí moc namačkané, v prohlubních zůstane voda, které se nezbavíte. Dobré je po skončení programu myčku také trochu pootevřít, aby mohla uniknout pára.

  • 8.

    Sklenice jsou matné a flekaté

    Autor: Shutterstock.com

    Pokud je to na vysokých sklenicích, tak ty myčka prostě umýt nedokáže. Křišťálové sklo do myčky vůbec nesmí, protože ztrácí lesk. U klasických sklenic je nejčastější příčinou to, že je nádobí příliš na sobě a voda nemůže vše opláchnout. Také se může do myčky dostat nadbytečná sůl. Pak je dobré spustit naprázdno program předmytí. Kromě toho je potřeba pravidelně kontrolovat a čistit filtr a trysky.

  • 9.

    Myčka zapáchá

    Autor: Shutterstock

    Když se na vás po otevření myčky vyvalí nechutný zápach, je nutné zasáhnout. Na vůni zapomeňte. Dokud nenajdete příčinu, bude se jen přebíjet se zápachem. O takové patálie si koledujete, když necháváte špinavé nádobí uskladněné v uzavřené myčce dva a víc dní. Když nechcete nádobí mýt denně, tak z něj alespoň dobře odstraňte zbytky a spusťte krátký program předmytí. Nevábný odér se může linout i ze znečištěného filtru. Ten je dobré nejméně jednou týdně propláchnout. Nejméně dvakrát ročně se vyplatí dát do myčky čistič a pustit naprázdno.

Přidat názor
Počet komentářů: 4

g.vlasinov...@...: Ja teda nadobi pred mytim v mycce neoplachuju a nikdy jsem nemela problem Asi to bude tim, ze jsem si dobre vybrala (http://www.nezavisly-poradce.cz/mycky-nadobi)

(16. 07. 2018 21:15)

lhoce@...: Ta hliníková pánev z Ikei tam vůbec nepatří, stejně jako žádné hliníkové nádobí. Do horního koše naskládala nádobí, minimálně 2 kusy, nalepené na sebe bez mezery.

(09. 09. 2017 13:06)

GustavoWoltmann: Děkuji za článek, s bílými fleky bojují již delší dobu. Teď už konečně vím, jak na ně. Gustavo Woltmann.

(18. 01. 2017 15:52)
Zobrazit celou diskusi
Články odjinud
Video se připravuje ...

Dnešní horoskopy