Video
Video se připravuje ...

Při další proměně si designéři zahráli Škatulata hejbejte se a měnili ložnici za dětský pokoj. Prima TV

Záchranář Roman a laborantka Jitka chtěli odejít pryč z Prahy, aby jejich děti vyrůstaly v přírodě. Rychle a levně koupili 3+1 byt v bytovce v Týnci nad Vltavou. Jenže investice je natolik finančně vyčerpala, že na víc nezbylo. V bytě zůstalo původní vybavení, a protože se Jitka snaží hnízdečko budovat navzdory vší nepřízni, řeší vše po kouskách a promyšleně, levnými nákupy přes internet, anebo třeba tak, že si k narozeninám od každého člena rodiny přeje jednu židli. Rodiče ve zdravotnictví moc peněz nevydělají, a tak když přišla nabídka pro Jitku na lepší práci, zůstal s dětmi na mateřské doma Roman. Do proměny se přihlásili, protože by rádi dopřáli dětem pěkný pokoj. A tak se rozhodli jim přenechat svoji ložnici, která je nejsvětlejší, největší a nejteplejší místností v bytě.
Dětský pokoj byl sice hezký, ale pro dvě děti do budoucna malý.
Autor: Prima TV
O dětském pokoji má Jitka docela přesnou představu. Byla by ráda, kdyby mělo každé dítě svůj koutek a kdyby s nimi pokoj „rostl“. Proměna pokoje je ale náročnější, protože tříapůlletý chlapeček trpí neurovývojovou poruchou ADHD, která se projevuje neklidem, poruchou pozornosti a impulzivitou. O proměnu se tentokrát postarali Martina Pištěláková a Lukáš Lipert.
Pro děti se rozhodli rodiče obětovat ložnici, která je nejsvětlejším a nejteplejším pokojem v bytě. Zařízena byla nábytkem po původních majitelích.
Autor: Prima TV
Ložnice byla vybavená nábytkem, který je dvakrát tak starý, než jsou majitelé bytu. Všechen musel zmizet a posouvaly se zásuvky. Velkým problémem byly nerovné zdi a stropy. Stávající podlahy byly splácané. Aby se spojila chodba a ložnice, vybrali designéři mramorový koberec, kterému nevadí nerovnosti podkladu. V novém dětském pokoji zůstaly parkety.
Hlavní roli v novém dětském pokoji hrají polepy, které z obyčejných skříní vykouzlily pohádkové zařízení.
Autor: Prima TV
Dětský pokojíček dostal spoustu polepů na zdi i nábytek. Převažuje bílá barva, která v kombinaci s dubovou a původní parketovou podlahou bude působit ještě hodně dlouho nadčasově. Nový kabát dostaly i zašlé zárubně a topení. Bílá je i nová ložnice. „Mysleli jsme i na úložné prostory, které jsme umístili v maximálním možném a příjemném rozsahu,“ říká Martina.
O zelenou výzdobu ložnice se starají kokedamy zavěšené ze stropu.
Autor: Prima TV
Do ložnice místo květináčů přišly kokedamy – zavěšené květiny v mechové kouli – ty prostoru dodaly snovou atmosféru levitující zahrady. „Grafika v dětském pokoji udělala zase z pokoje jedinečný prostor utvořený výhradně pro své malé obyvatele. Pokoj pro děti jsme totiž chtěli proměnit v dětské království fantazie, chtěli jsme, aby všechen nábytek byl zapojen do poetiky ilustrované pohádky, proto jsme řezanou grafiku lepili i na šatní skříně, kterým jsme tak vdechli náladu spíše pohádkové truhly než jen obyčejné bílé skříně, pak už byl jen krůček k tomu, aby ilustrace přeskočily i na zeď a dotvořily dětský svět zvířátek a mašinek,“ říká Lukáš. Aby bylo kde malovat, jedna stěna je natřená černou barvou. Jako příjemný bonus dostala rodina novou podlahu i do koupelny, kde přibyly i nová velká pračka a sušička.

Na kolik proměna vyšla

Za stavební a ostatní práce 54 690 Kč
Koupelna 62 350 Kč
Podlaha 14 300 Kč
Nábytek 97 800 Kč
Osvětlení, doplňky a ostatní dekorace 37 960 Kč
Celkem 260 100 Kč

Premiéru dalšího dílu nové série „Jak se staví sen“ uvidíte v sobotu 11. dubna v 17.35 na Primě.

Autoři proměny

Martina Pištěláková:
K oboru tvorby interiérů se dostala při budování svého nového domova, kdy po vcelku nezdařilé spolupráci s designérkou a špatnou zkušeností s řemeslníky zjistila, že právě tato práce by byla její splněný životní sen, a tak ve 28 letech vystudovala roční školu IDK, obor design interiérů, a třetím rokem rozvíjí svoji práci.
Motto: „Být ‚parťákem‘ pro své klienty a dokazovat to při každé realizaci.“
Lukáš Lipert:
Profesi architekta se věnuje od roku 2006. Po získání titulu Ing. arch. na FA ČVUT je to tedy devět let.
Motto: „Vtipná, a přesto nevtíravá řešení nás přežijí.“