Pavel je táta na plný úvazek. Po odchodu manželky má v péči dvě děti – šestnáctiletého Filipa a devítiletou Julii. Jejich maminka si našla mladšího partnera, od rodiny odešla a své děti vídá jednou za 14 dní. Pavel musí splácet dluhy, které udělala jeho bývalá žena, matka Filipa a Julie. Ta nejenže dluhy nesplácí, ale neplatí ani alimenty na děti.

Video
Video se připravuje ...

Po odchodu matky, která navíc nadělala spoustu dluhů, to rodina nemá jednoduché. Jak se jim žije? Prima TV

Dům, ve kterém dnes všichni bydlí, sloužil původně jako stodola. Pavlovi rodiče stodolu přestavěli na rodinný dům, a Pavel tak v domě žije od dětství. Rodiče už v domě nežijí a Pavel se o dům dělí s bratrem – ten má horní patro a Pavel dolní. Nejvíce ho trápí stav kuchyně a obýváku. Kuchyň je vybavená zařízením starým 25 let. Pamatuje ještě dobu, kdy zde Pavel žil s rodiči.

Obývák působí také dost nevábně. Gauč vrže a ztrácí barvu, koberec je celý pokroucený.
Autor: Prima TV

U kuchyňské linky vržou dvířka, zasekávají se šuplíky a trouba nefunguje. Myčku samozřejmě nemají. Obývák působí také dost nevábně. Gauč vrže a ztrácí barvu, koberec je celý pokroucený. Rodina bude ráda za jakoukoli pomoc. Moc by si přáli právě nový gauč a víc pracovní plochy v kuchyni. Nemají jasnou představu o tom, co se jim líbí, ale uvítají něco modernějšího. Netrvají na ničem, co by chtěli zachovat.

A jak se na proměnu dívají designéři Kamila Douděrová a František Kobližka?

Hodnocení designérů: „Na interiéru byly znát roky nečinnosti, stagnace, ale to jsme čekali a nepřekvapilo nás to. Mnoho z jeho vybavení bylo původní, zastaralé, na hranici funkčnosti, esteticky nevyhovující. Nápad proměny kuchyně s obývákem se rodil postupně, pomalu, krok za krokem. O to více si ceníme výsledku, ke kterému byla cesta trnitá, plná slepých uliček. Klidně přiznáme těžkosti, byla to spíše tvrdá práce. Nakonec hodně pomohly kaktusy, které daly proměně určitý směr, náplň a vtip. Největší technický problém byl asi v podlaze, kde bylo třeba odstranit původní vrstvy a srovnat do roviny.

Video
Video se připravuje ...

A jak se s úkolem vyrovnali designéři Kamila Douděrová a František Kobližka? Prima TV

Použili jsme v rámci možností materiály světlejších odstínů s dekorem dřeva. Z určujících barev pak kombinace šedé a zelené. Prostor potřeboval prosvětlit a osvěžit, tak jsme na nábytku a podlaze zvolili textury, které jsme ladili co možná nejpodobněji k sobě. Výmalbu jsme zvolili v neutrální šedé barvě, aby ostatní prvky na tomto pozadí dobře vynikly.

„Klidně přiznáme těžkosti," říkají oba designéři. "Byla to spíše tvrdá práce. Nakonec hodně pomohly kaktusy, které daly proměně určitý směr, náplň a vtip."
Autor: Prima TV

Další prvky nábytku a kuchyně jsou zelené a šedé. Fyzicky jsme zachovali kuchyň a obývací pokoj jako samostatné místnosti, ale propojili jsme je podlahou, nábytkem a kaktusy. Vše jsme se pokusili okořenit drobným vtipem, aby byl prostor krom čistoty i hravý a zajímavý.“

Video
Video se připravuje ...

Celý díl „Jak se staví sen“ uvidíte v sobotu v 17.35 na Primě. Prima TV

Premiéru dalšího dílu nové série „Jak se staví sen“ uvidíte v sobotu
14. května v 17.35 na Primě.