Bohdan se do bytu přestěhoval s maminkou po rozvodu rodičů. Byt je 40 let starý a kromě opravy jádra a malé rekonstrukce ložnice se v něm téměř nic nezměnilo. Když bylo Bohdanovi 15 let, maminka dostala rakovinu. Bojovala s ní čtyři roky a nakonec jí podlehla, v den jeho dvacátých narozenin.

Syn byt zdědil a díky podpoře prarodičů v něm mohl bydlet a zůstat na vysoké škole. Úmrtí maminky ho více sblížilo s otcem. Bohužel i on měl rakovinu a půl roku po smrti maminky zemřel také. Bohdan se tak ve dvaceti letech stal sirotkem. V bytě se od té doby, co maminka zemřela, téměř nic nezměnilo.

Bohdan žije v bytě 14 let.
Autor: Prima TV

Bohdan se s Terezou seznámil na zemědělské univerzitě. Po smrti rodičů mu přítelkyně byla velkou oporou. Začali spolu bydlet. Ke studiu si přivydělávají, Bohdan jako recepční v hotelu, Tereza na Spartě jako hosteska. Bohdan hraje fotbal, je i velkým fandou, Tereza chodí plavat, společně hrají ricochet a doma chovají fretky. Po škole plánují rodinu.

Video
Video se připravuje ...

Co by si Bohdan a Tereza přáli na bytě změnit? Prima TV

Vztah s Terezou považuje Bohdan za první krásnou událost, která ho po smrti rodičů potkala. A v něm také vidí svou budoucnost. A byla to právě Tereza, kdo začal byt dávat dohromady.

S pomocí jejího tatínka upravili alespoň ložnici, udělali nutnou opravu bytového jádra, které bylo původní, plesnivé a popraskané. Více nezvládli. Obývák je hodně retro, plný starých nepotřebných věcí. Oba dva studují a na další rekonstrukci nemají peníze. Z brigád si sotva vydělají na živobytí. Proměna obýváku s kuchyní by byla startem do nového společného života.

Na rekonstrukci Tereza a Bohdan nemají, při studiu chodí na brigády a to jim stačí akorát na živobytí.
Autor: Prima TV

Líbí se jim moderní styl, rádi by světlé barvy, líbila by se jim velká knihovna – mají hodně knih. Světlé dřevo a cokoli, co se k tomu hodí. Bohdanovi je to víceméně jedno, o designu rozhoduje spíše Tereza. Jsou skromní, nevadilo by jim, kdyby designéři zachovali nějaký původní nábytek. Co se týká barev na zdech, nechtěli by zelenou, růžovou – a nic nudného. Upřednostňují elegantní styl, přírodu, zvířata, cestování, fotbal a také filmy. Takže by jim takovéto prvky udělaly radost. Chtějí zachovat obraz, který kreslila Tereza, jídelní stůl a židle, protože jsou nové. Jinak asi jen obrázky.

A jak se na proměnu dívají designéři Kamila Douděrová a František Kobližka?

Video
Video se připravuje ...

A jak se s proměnou vyrovnali designéři? Prima TV

Hodnocení designérů: „Proměna to byla tvůrčí, zábavná a svým způsobem experiment, co jde udělat v paneláku. Hned jsme věděli, že budeme bourat příčku mezi kuchyní a obývákem, zvětšíme prostor a využijeme ho ve prospěch kuchyně, vytvoříme varný ostrůvek, který je v panelákových kuchyních rarita. Týden před proměnou jsme narazili na problém, protože jsme od bytového družstva zjistili, že vedle spížní skříně jsou zabudované stoupačky, vzduchotechnika, která odvětrává špajzky v celém paneláku, tudíž je musíme zachovat. Nakonec jsme úskalí paneláku využili a zakomponovali, sloup jsme zvýraznili štukem a nechali ho propojit ostrůvkem.

...
Autor: Prima TV

Z původního nábytku jsme nezachovali nic. Hlavní bylo probourání příčky a propojení kuchyně s obývákem. Celkový návrh vycházel v podstatě z dekoru podlahy, kresba dřeva jilmu je velmi zajímavá, výrazná, křivky v ní jsme využili v grafice na grafoskle ve dveřích, na barovém pultu a také na potištěném napínaném plátně na stropě. Podhled má podobu dvou parabol, které podtrhují dynamiku interiéru. Křivku jsme promítli i do zvlněné kolejnice na záclony, která probíhá po celé šířce místnosti. Další podstatný element je tzv. glamour: vnesli jsme do interiéru punc elegance. Kuchyňská dvířka jsou tak v barvě perleti, další je třeba tapeta se zámeckým motivem.

Kromě dřeva vsadili také na prvky elegance.
Autor: Prima TV

Třetím highlightem proměny byly knihy. Chtěli jsme vtipně zakomponovat velké množství knih, zvolili jsme netradiční podstropní police, které probíhají po dvou stěnách, nezdá se to, ale takto umístěné police pojmou stejné množství jako velká vestavná knihovna.“ 

Designéři se do interiéru snažili zakomponovat místo pro knihy, kterých mají Bohdan a Tereza spoustu.
Autor: Prima TV

Premiéru dalšího dílu nové série Jak se staví sen uvidíte v sobotu 4. června v 17.35 na Primě.

Video
Video se připravuje ...

Premiéru dalšího dílu nové série Jak se staví sen uvidíte v sobotu 4. června v 17.35 na Primě. Prima TV