Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

5 tipů, jak šetrně pečovat o bílé oblečení, aby nezašedlo

/
  • ...
    ... (Shutterstock.com)
    1. června 2016 ● 06:00

    Známe to všichni: každé bílé triko a košile po čase zešednou, skvrny od potu nejdou dolů a z našeho oblíbeného kousku je rázem něco ve stylu "nejraději bych to vyhodila, ale třeba se bude hodit na zahradu". Jenže kdo si vezme na okopávání záhonků bílé tričko? Jak dlouho bílá vydrží, záleží nejen na kvalitě materiálu, ale i na tom, jak o prádlo pečujeme. Následující tipy ovšem vaši zářivou bílou značně podpoří!

  • 1.

    Perte toto prádlo častěji než barevné

    ...
    Autor: Shutterstock.com

    I když se tričko ještě nezdá špinavé, perte ho raději po jednom či dvou nošeních. Pot i antiperspiranty se dokážou do vláken pořádně zažrat, zbavte se jich dříve, než udělají v podpaždí nažloutlou vrstvu.

  • 2.

    Skvrny likvidujte co nejdříve

    ....
    Autor: Shutterstock.com

    Skvrny od jídla, nápojů, bahna a dalších nečistot vždycky likvidujte co nejdříve. Čím déle fleky zasychají, tím hůře se odstraňují, to víme všichni. Platí to ale i pro skvrny, které na první pohled nejsou tak dramaticky vidět, jako již například zmíněný pot. To, že skvrna nebije do očí teď, ještě neznamená, že se neukáže časem. Trička nebo košile tedy jen nevětrejte. Na pot pomůže namočit prádlo na noc v roztoku s jedlou sodou nebo octem, zkusit můžete i 10 g kyseliny citronové, kterou nasypete do litru horké vody. Prádlo v ní asi 3/4 hodiny necháte.

  • 3.

    Perte bílé odděleně a použijte bělidlo

    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Zatímco naše maminky prádlo pečlivě třídily podle barev, mnohé z nás na to občas tolik nedbají. Prášek máme univerzální, bílého prádla málo, a tak občas přihodíme obyčejné tričko do várky "světlé", i když zase až tak světlé není. Jednou se nic nestane, říkáte si – a ono klidně ano. Většina praček umí odhadnout váhu prádla, a tak už neplatí, že je třeba naplnit ji celou, aby člověk neplýtval. Speciální prášek na bílou pak obsahuje rozjasňovače, které barevné prádlo ničí, bílému však pomáhají. A pozor – neplatí, že více prášku rovná se lepší účinek. Nemusí to být pravda. Dávkování je třeba dodržet.

  • 4.

    Pračku nepřeplňujte

    Jedním z varovných příznaků je i dlouhodobá bolest břicha.
    Autor: Shutterstock.com

    I když každý z nás špatně odolá tomu, docpat mezeru nahoře ještě dvěma tričky a párem spodního prádla, pračka s bílým by neměla být nacpaná na maximum. Naopak – čím větší prostor prádlo v pračce má, tím spíše se prací prostředek správně rozpustí ve vodě a dostane ke všem vláknům.

  • 5.

    Teplotu na nejvyšší

    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Teplotu dopřejte prádlu tu maximální, kterou snese. Horká voda je vždy největším pomocníkem. Ocet nebo jedlou sodu můžete přidávat do každého praní, i když prádlo na sobě nemá nějaké viditelné zašpinění. A pokud můžete, zkuste sušit prádlo na slunci. I to udělá svůj díl práce.

Přidat názor
Počet komentářů: 1

koliaska: Díky mockrát za tipy. S tímto problémem bojuji už dlouho. Zrovna nedávno jsem si třeba koupila z https://www.onlinesekac.cz/ takové moc pěkné bílé tričko a po pár vypráních už bílé nebylo. teď už ale vím jak na to. Ještě jednou díky moc.

(31. 07. 2018 21:57)
Zobrazit celou diskusi
Články odjinud
Video se připravuje ...

Dnešní horoskopy