V hobby marketech se sice prodávají plůtky plastové i kovové, ale proč je kupovat, když si je můžete vyrobit sami a na míru rozměrům vašeho okna.

Jak na to

1) Změřte si šířku venkovního parapetu a podle ní uřízněte 2 stejně dlouhé lišty, na které se budou přibíjet krátké laťky. Pokud chcete plůtek vyšší, použijte 3 dlouhé lišty, ale ideální výška plůtku se pohybuje kolem 15 cm – stačí zakrýt truhlíky i některé květináče na okně.
2) Potom si nařežte krátké laťky. Budou pěkně vypadat, když každou ještě zkosíte do špičky. Nachystejte si šablonu z kartonu a podle ní obkreslujte tvar špičky, ovšem pokud jste zruční, můžete vyřezávat rovnou pokosovou pilkou.
3) Hrany po řezu zabruste. Pak si rozměřte rozestupy jednotlivých latěk. Aby mezi laťkami a lištami byl pravý úhel, použijte úhelník. Laťky přitlučte malými hřebíčky, případně je připevněte sponkovačkou nebo nastřelovací pistolí.
4) Vyvrtejte otvory na hmoždinky do zdi okna, které pak vklepněte kladívkem (otvory musí odpovídat průměru hmoždinek). Přišroubujte pravoúhlé úchytky do zdi, šířka úchytky musí být menší než šířka vodicí lišty. Plůtek natřete barvou určenou do exteriéru, a až zaschne, přišroubujte ho k úchytkám kratšími šroubky, abyste laťky neprovrtali skrz.

Fotogalerie
3 fotografie

Náš tip

Když plůtek nebude stát rovnou na parapetu, prodloužíte jeho životnost; jinak by za deště do dřeva nasákla voda z parapetu. ??Nechcete vrtat do fasády? Pak lze plůtek připevnit k parapetu stejným způsobem, jen s menšími úchytkami.

Co budete potřebovat

- lišty 2,5 cm široké, délky podle velikosti oken
- 40 malých hřebíčků bez hlavičky
- 8 hmoždinek  
- 16 šroubků (z toho 8 krátkých do dřeva)
- 4 pravoúhlé úchytky („vinglíky“)
- vrtačku
- kladívko
- pokosovou pilu
- pásovou brusku nebo smirkový papír
- akušroubovák
- tužku, metr, úhelník