I když je třeba vodu z domu samozřejmě odčerpat co nejdříve, přesto vyčkejte, až záplavy opadnou. Hlavním problémem totiž je, že při záplavách také současně prudce stoupá hladina spodní vody. To je nebezpečné především pro suterénní místnosti, které většinou nebyly pro takové situace konstruované.Pokud byste z nich vodu odčerpali příliš rychle, může vztlak spodní vody dokonce prolomit podlahu. Hrozí i zpětný průnik vody přes otvory pro kanalizaci, potrubí nebo elektroinstalaci. Tyto otvory totiž nebývají utěsněné proti tlakové vodě. Záplavovou vodu proto odčerpávejte postupně. Vždy se přesvědčte, zda nezačala znovu pronikat do domu. V případě, že ano, odčerpávání okamžitě přerušte, abyste zabránili dalším škodám.

Fotogalerie
4 fotografie

Čím vodu čerpat?

S opravdu velkou vodou vám pomohou hasiči, vybavení speciální technikou. V ostatních případech se můžete do odčerpávání pustit sami. Určitě byste ale k tomu neměli používat čerpadlo, které vám dosud sloužilo jen k čerpání zcela čisté vody. Ta záplavová totiž vždy obsahuje nečistoty, které by ho mohly rychle zničit.

Vysoušíte dům po povodni? BLESK.CZ vám poradí!

Vysoušíte dům po povodni? BLESK.CZ vám poradí!

Vlhko ve vzduchu i ve zdech. Tak vypadá dům po záplavach. Jak ho správně vysušit?celý článek

Pokud je jen kalná, můžete použít čerpadlo na znečištěnou vodu, obsahuje-li ale bahno a hrubé nečistoty, pak zvolte raději čerpadlo kalové. Když vám ještě nejde v domě proud, máte na výběr z mnoha typů čerpadel benzínových. Poté, co jste vodu odčerpali, musíte ještě vyčistit podlahy od usazeného kalu.