Vyrobit ruční papír není nic náročného, výsledek přitom vždy stojí zato! K výrobě papíru budete potřebovat následující suroviny a nástroje: Papír, voda, mísa na máčení papíru, ruční mixér, dva dřevěné rámečky (jeden z nich potažený jemnou síťkou), houbička, savý papír, nádoba na výrobu papíru a váleček.

Příprava papírové hmoty

Prvním krokem při výrobě papíru je příprava papírové hmoty. K té můžeme použít libovolný druh papíru, nehodí se pouze křídový, fotografický a novinový. Poslední jmenovaný obsahuje velké množství tiskařské barvy, která by nám vyrobený papír ošklivě znečistila. Vhodný je naopak papír toaletní, ubrousky a kapesníčky, papír sešitový nebo balicí (přírodní, nebarvený). Použít můžeme také obaly od vajec.

Ať už jsme vybrali jakýkoliv druh papíru, nyní bude potřeba natrhat ho na drobné kousky a nejlépe přes noc ho nechat máčet v čisté vodě. Následujícího dne nabobtnalý papír rozmělníme ručním mixérem. Pozor, s mixováním to nepřeháníme! V opačném případě by se vlákna celulózy, ze kterých je papír vytvořen, rozmělnila přilíš a vyrobený papír by se snadno drolil.

Pro další fázi výroby budeme potřebovat větší nádobu, v níž budeme moci naředit vytvořenou papírovou kaši. Do nádoby tedy nalijeme vodu a přidáme kaši, kterou dokonale rozpustíme. Nyní přijde řada na dřevěné rámečky. Na dno nádoby položíme rámeček potažený jemnou síťkou, na něj co možná nejpřesněji umístíme rámeček bez síťky, který bude určovat formát vytvořeného papíru. Oba rámečky máme tedy na dně nádoby a pomalu je zvedáme směrem k hladině. Pozor - pro tuto práci se doporučuje použít gumové rukavice, papír může obsahovat množství chemikálíí dráždivých pro citlivou pokožku. Jak se rámy přibližují k hladině, na síťce, která funguje jako filtr, se začíná usazovat papírová hmota. Rámečkem ve vodě několikrát zatřepeme, otočíme a "pohoupeme", aby byla vrstva papíru rovnoměrná.

Sušení a lisování

Po vytažení z vody nechte papír chvíli okapat a pak ho sejměte: nejprve je třeba odklopit formátovací rámeček a přes odfiltrovanou papírovinu položit list novin. Pak musíme síťku obratně překlopit, abychom z ní papírovnu sejmuli. Mokrý aršík sušíme pomocí houbičky nebo savého papíru. Papír můžeme také lisovat přes hadřík za pomoci kuchyňského válečku. Vylisovaný papír - stále ještě položený na původním novinovém archu - necháme schnout. Platí, že čim pomaleji papír schne, tím méně se kroutí. Pokud se váš aršík behem schnutí pokroutí, použijte k jeho vyrovnání běžnou napařovací žehličku. V momentě, kdy papír uschne, můžeme ho sejmout z podkladových novin. Váš první arch ručního papíru je hotový. Gratulujeme!

Barvěte, vytvářejte vzorky i květinové kompozice

Výroba ručního papíru umožňuje nejrůznější experimenty. Papír můžeme barvit pomocí potravinářského barviva, lisovat do něj rozmanité vzorky, kousky látek a podobně. Velmi zajímavou technikou je vytváření ornamentů z okvětních plátků. Z rozličných okvětních plátků vytvoříme na sýto ornament, poté už postupujeme stejně jako v předchozím případě. Fantazii se meze nekladou, tak hurá do práce!

Fotogalerie
3 fotografie