Vánoce jsou v první řadě obdobím klidu, pohody a dárků, ale přináší s sebou i hromadu věcí, které už nepotřebujeme nebo nechceme. Starých elektrospotřebičů se lidem doma hromadí tisíce tun a o Vánocích většině z nás přibydou další. Přinášíme jednoduché tipy, jak se elektra snadno a správně zbavit.

Elektroodpad se dá třídit!

Elektronika patří k nejpopulárnějším dárkům a většina z nás najde nějaký ten spotřebič pod stromečkem. Proto je dobré vědět, že staré elektro se dá třídit, stejně jako třeba plasty, sklo a papír. Myslete na to, až budete během povánočního úklidu vyhazovat všechny staré spotřebiče, které už nechcete používat a jenom vám zabírají místo ve sklepě nebo na půdě.

Kam s ním?

Možností, jak se elektra rychle a jednoduše zbavit je spousta. Nejjednodušším způsobem jsou červené kontejnery, které jinde v Evropě nenajdete. Nezisková organizace ASEKOL je rozmístila po celém Česku a v současné době jich je na 1 700. Vhazovat do nich můžete všechny druhy drobných elektrospotřebičů do velikosti 40 x 50 cm kromě monitorů, televizí, úsporných žárovek a zářivek.

Další snadný způsob představují sběrné dvory, kam můžete donést jakýkoliv elektroodpad, od praček až po mobily. Vrátit vysloužilé spotřebiče můžete také ve všech prodejnách a opravnách elektra, a to metodou „kus za kus“ nebo do speciálních nádob, které některé elektro prodejny provozují. Většina měst a obcí také aspoň dvakrát do roka organizuje mobilní svozy, o nichž se dozvíte na webu města a v radničních listech.

Tip redakce:

Máte doma starý mobil? Už ho nepoužíváte? Udělejte dobrý skutek a radost dětem z dětských domovů. Vyžádejte si na www.venujmobil.cz obálku, která vám přijde domů. Vložte do ní mobil a bezplatně pošlete poštou zpět na uvedenou adresu. Společnost ASEKOL pak mobil předá dětem z dětských domovů jako opožděný, ale krásný vánoční dárek.

Fotogalerie
4 fotografie