Silvestrovská bowle

Co by to bylo za oslavu, kdyby se na ní nepodávala ovocná bowle? Tento oblíbený nápoj, který dokáže být zábavný i zrádný zároveň, je na přípravu neskutečně jednoduchý. Potřebovat budeme:

  • lahev sektu 0,75 l
  • lahev vodky nebo bílého rumu 0,5 l
  • kompotované ovoce - ananas, mandarinky, broskve, třešně
  • pokud seženete, použijte vodní meloun, na bowli se skvěle hodí
  • dva sáčky moučkového cukru

Všechny kompoty slijeme (ananasovou šťávu schováme na později) a ovoce přesypeme do větší skleněné mísy. Přidáme alkohol, sekt a ananasovou šťávu. Přisladíme moučkovým cukrem podle chuti a necháme přes noc odležet v chladu. Před silvestrovskou oslavou zlehka promícháme a můžeme servírovat. Pozor, jak již bylo řečeno - účinky bowle není radno podceňovat. Užívejte si ji proto s mírou.

 

Benátský spritz

Spritz je módním nápojem pocházejícím z oblasti severní Itálie, kam ho koncem 19. století přinesli jakušané jako vylepšenou verzi takzvaného spritzeru, neboli vinného střiku. K přípravě jedné sklenice potřebujeme:

  • 0,05 l Campari nebo Aperolu
  • 0,1l bílého vína, ideálně Prosecca
  • 0,1l sodovky
  • kolečko citronu
  • velkou zelenou olivu a párátko

Výroba je opět velmi jednoduchá. Do velké sklenice na bílé víno nalijeme panák likéru, přidáme víno, olivu na párátku a zalijeme sodovkou. Zdobíme kolečkem citronu, které můžeme během konzumace do nápoje vymačkat. Přikusovat můžeme jednohubky s parmskou šunkou, sýrové tyčinky nebo chipsy, jako to dělají rodilí benátčané.

 

Osvěžující ledový čaj

Do třetice přinášíme nápoj, který vás neopije, ale naopak povzbudí k bujarým oslavám. Je to lahodný čaj s citronem a pomerančem, mátou, okurkou a třtinovým cukrem. Na 2 litry nápoje použijeme:

  • 6 sáčků kvalitního černého čaje
  • 2 lžíce třtinového cukru
  • 2-3 větvičky máty
  • 300 ml čerstvě vymačkané pomerančvé šťávy + 1 oloupaný a nakrájený pomeranč
  • šťáva z 1 citronu
  • 1 salátová okurka nakrájená na kolečka
  • citron nebo limetka na ozdobu
  • led

Z 1,5 l vody uvaříme čaj, za horka do něj vmícháme třtinový cukr a po deseti minutách také lístky máty. Čaj vychladíme, přidáme pomerančovou a citronovou šťávu, kousky pomeranče a kolečka okurky. Přisypeme kostky ledu. Sklenice  ozdobíme citronem nebo nebo limetkou a můžeme nalévat. 

Ať už budete letos servírovat cokoliv, přejeme vám, ať se oslava skutečně vydaří!

 

Fotogalerie
4 fotografie