Každý rok vodárenské společnosti zdražují cenu za vodné stočné. Ještě loni stál jeden kubík studené vody v Praze 66 korun, letos již stojí 75 korun. A ceny závratně nestoupají jen v hlavním městě. Nejdražší vodu letos mají Turnově, kde vodné stočné oproti loňskému roku zdražilo o 9 Kč na celkových 91 korun za metr krychlový. 

Proto jsme pro vás připravili seznam deseti rad, které vám pomohou ušetřit.

Nejvíce ušetříte v koupelně

Odborníci z vodárenských společností se shodují, že nejvíce vody se spotřebuje v koupelně.Proto se na tuto místnost zaměříme jako první.

1. Pouštíte si během čištění zubů naplno vodovodní kohoutek? Pak jistě budete překvapeni, až zjistíte, že takto zbytečně spotřebujete více jak 10 litrů vody.


2. Dalším dobrým typem, jak ušetřit, je pořízení pákové baterie, která snižuje spotřebu vody o rovných 40 %. Také do sprchového koutu či k vaně se hodí pořízení úsporné sprchovací hlavice.

3. Milujete koupání v plně napuštěné vaně? Pak pozor! Při koupání ve vaně totiž spotřebujete více jak 190 litrů vody. Oproti tomu běžném sprchování spotřebuje pouhých 60 litrů vody. To už stojí za úvahu, nemyslíte?

Víte, že při koupeli ve vaně spotřebujete až 200 litrů teplé vody?
Autor: Profimedia.cz

4. I na toaletě se dá ušetřit. Klastické mísy při jednom spláchnutí spotřebují 9 litrů vody. Pokud si však pořídíte úspornější typ mísy, ve kterém je 6 litrová nádržka. Ušetříte více jak 12 litrů vody denně na osobu.

5. Pozor si také musíte dát na zbytečné ztráty vody. Slabě kapající kohoutek vás může stát 24 litrů vody denně. Pokud však kape silně, můžete zaplatit za více jak 50 litrů vody. To stejné platí u protékající toalety. Pokud klozetem zbytečně protéká voda, pak spotřeba může dostat až k 1500 – 2000 litrům za den. Proto neváhejte a včas zavolejte instalatéra.


Neplýtvejte zbytečně!

6. I v dalších místnostech lze ušetřit. Při ručním umývání nádobí spotřebujete několikanásobně více vody, než za kolik by větší objem nádobí umyla myčka. Je to proto investice, která se vám dříve než brzy vrátí.

7. Pokud však myčku nemáte, umývejte nádobí v naplněném dřezu a poté krátce opláchněte studenou vodou. Ušetříte tak několik desítek litrů vody denně.

Při mytí nádobí si vždy napusťte plný dřez a nádobí poté krátce opláchněte ve studené vodě. Snížíte tak spotřebu o desítky litrů vody denně.
Autor: Profimedia.cz

8. Starší typy praček spotřebují okolo 40 litrů vody na jednu várku praní. Proto se vždy vyplatí pračku dobře naplnit, aby bylo praní efektivní. Novější modely dnes dokáží sami odhadnout množství prádla a podle toho zvolit množství potřebné vody.

9. Máte zahradu? Pak při zalévání spoléhejte raději na dešťovou vodu, kterou nachytáte do sudu pod okapy. Může se to zdát jako zbytečnost, ale úspora je v tisících korun.

10. Záhony také zalévejte raději ráno či večer. Voda se nebude tak rychle odpařovat a rostliny budou mít dostatek vláhy po celý den.