Dnes už v mnoha českých domácnostech záclony nemají nezastupitelnou úlohu. Doplnily je vkusné závěsy, žaluzie či rolety. Přesto jsou klasikou, která pomůže zútulnit interiér a proto bychom na ně i v dnešní době neměli zapomínat. 

Záclony dokážou okna zdobit mnoho let. Pokud se o ně dobře staráme, je na nich jejich stáří prakticky nepatrné. Základem dobré péče je šetrné praní. Záclony jsou jemné a vyžadují proto také jemnou péči. Nikdy byste je neměli prát na vyšší teplotu než je 40 stupňů Celsia. A také při volbě otáček bubnu, platí, že méně je více.

Záclony zútulní každý interiér. Při správné péči vám navíc vydrží mnoho let.
Autor: Profimedia.cz

Jak na to

  • Před samotným praním je dobré záclony vyklepat, abychom je zbavili přebytečného prachu. 
  • Záclony do bubnu pračky vložte složené. Předejdete tak jejich roztržení.
  • Program zvolte na jemné prádlo a s předpírkou. Teplota vody by nikdy neměla překročit 40 stupňů Celsia. Ždímací program raději vynechte. Pro opravdu bílé prádlo se doporučuje namočení 1 den předem do sodného roztoku či vody smíchané s bělící solí. 
  • Jaký prací prostředek zvolit? Ve větších drogeriích dnes snadno seženete speciální prášky či gely pro záclonoviny. Vhodné je také přidat bělící přípravek (např. savo na záclony). Ten můžete používat od samotného počátku, poslouží vám jako prevence před zašednutím. Vyzkoušet také můžete aviváž určenou pro záclony. Výhodou jsou její antistatické účinky. 
  • Záclony je nejlepší věšet hned po vyprání. Mokré se pěkně natáhnou a nebudou působit krepatě.

Tip redakce

Záclony budou opravdu bílé, pokud jim dopřejete čas. Proto vždy zvolte dlouhý prací program s předpírkou.
Hospodyňky radí, že zašedlé záclony také rozzáříte, pokud do vody přidáte malou kapku modrého inkoustu.