Většinou známe brambory jako přílohu k hlavnímu jídlu. Vařené, americké, hranolky, šťouchané, jako kaši… Ano, jdou připravit na tisíce způsobů, ale my nahlédneme pod pokličku šéfkuchařů, kteří z nich dokážou připravit rovnou hlavní chod.

Co takhle bramborový špíz?

Na první pohled tyhle špízy vypadají jako čistě masové. Ale zdání klame! Jistě, jsou v nich brambory. Švindl? Kdepak! Můžeme vám zaručit, že si vaši hosté budou olizovat všechny prsty…

Ingredience pro přípravu bramborových špízů
Autor: Hobbymanie.tv

Recept na pochoutkové bramborové špízy - ingredience:
8 větších brambor ◊ 4 lžíce pesta  6 plátků šunky  (může být anglická slanina)  1 červená a 1 žlutá paprika  2 větší cibule  sůl  mletý černý pepř  olej

 Bezva finta: Pokud navléknete malé brambůrky na grilovací jehly, budou následně o poznání dříve propečené než kupříkladu brambory restované na pánvičce nebo pečené na plechu v troubě. Ocel je totiž vynikající vodič tepla a brambůrky účinně prohřívá i zevnitř.

logo hobbymanie recepty
Autor: Hobbymanie.tv

 Jak na to krok za krokem:

Oloupané brambory nakrájejte podélně na čtvrtiny a každou ještě rozpulte. Kousky povařte asi 10 až 12 minut v osolené vroucí vodě, sceďte je a nechte osušit. Papriky mezitím nakrájejte na větší čtverečky, cibule rozkrojte na čtvrtky a rozdělte na lodičky, šunku pokrájejte na širší proužky. Předvařené brambory potřete vydatně pestem a každý kousek obalte v proužku šunky.

Smotky napichujte na grilovací jehly nebo špejle střídavě s cibulovými lodičkami a červenou a zelenou paprikou. Připravené špízy osolte a opepřete. V pánvi je vzápětí osmahněte pěkně dokřupava. Přebytečný olej osušte ubrouskem a teplé podávejte se zeleninovým salátem.

Fotogalerie
5 fotografií