Vanilkové rohlíčky zná jistě každý. Jeden by řekl, že tuto klasiku už není možné jakkoli vylepšit, ale opak je přece jen pravda. Navrch je to úprava velice jednoduchá a přitom efektní; koneckonců přesvědčit se o tom můžete sami!

Jemně strouhané ořechy (většinou vlašské či loupané mandle) se do těsta na vanilkové rohlíčky přidávají běžně, méně často se používají lískové. Neobsahují totiž mnoho tuku, takže se těsto rozpadá a musí se do něj přidat buď více tuku, nebo žloutek.
 Což není na závadu. Když ovšem část „lískáčů“ opražíte na suché pánvi, v textilní utěrce z nich vymnete prsty hnědavou slupku, nahrubo je pak nasekáte a přidáte k ostatním přísadám, potom získáte těsto, které je po upečení úžasně navoněné. Přímo pohádkově! Pražením totiž ořechy uvolní ještě více aromatických látek a rohlíčky jsou pak neskutečně lahodné. A získají rovněž na chuti, protože větší kousky ořechů jsou v nich jaksepatří znát…

Ingredience pro recept na nejvoňavější ořechové rohlíčky:
50 g celých lískových ořechů  200 g hladké mouky  0,5 lžičky kypřicího prášku do pečiva  30 g moučkového cukru  150 g jemně strouhaných „lískáčů“  150 g másla 2 žloutky (dle potřeby 1 bílek); na obalení: směs moučkového a vanilkového cukru

Jak na to krok za krokem:

Menší část ořechů nasucho opražte v pekáčku v troubě vyhřáté na 180 °C, případně na plotně na pánvi. Jakmile začne hnědá slupka praskat, nasypte je do utěrky a promněte. Očištěná jádra nahrubo nasekejte. Ve velké míse smíchejte všechny sypké přísady, tedy mouku s práškem do pečiva a moučkovým cukrem, přidejte strouhané „lískáče“ i pražené sekané.
Dále přidejte měkké máslo, žloutky, vše zpracujte v robotu a těsto nechte hodinu v chladu. Vytvarujte z něj pak malé válečky, na plechu s papírem je zahněte a upečte v troubě při 180 ºC dorůžova. Teplé rohlíčky obalte ve směsi a rozložte je v jedné vrstvě na vhodnou podložku. Na se sebe je skládejte až vychladlé!

Náš tip: Z vypracovaného těsta vytvořte na zkoušku jeden rohlíček a upečte ho. Pokud se pečivo rozpadá a je příliš křehké, potom do těsta zapracujte syrový bílek, je-li roztékavé, pomůže trocha mouky. Teprve pak je nechte v chladu odpočinout. 

Fotogalerie
7 fotografií