Kulajda se smetanou

Polévka
Autor: Shutterstock.com
Suroviny (na 4 porce). Doba přípravy: 40 minut

150 g brambor

250 ml kysané smetany

250 ml smetany ke šlehání

1 l vody

hrst sušených hub

50 g másla

6 kuliček nového koření

6 kuliček černého pepře

3 bobkové listy

2 natvrdo vařená vejce

2 lžíce čerstvého nebo sušeného kopru

hotová světlá jíška

ocet

sůl

Postup:

Ve velkém hrnci rozpustíme máslo, přidáme houby, krátce je osmahneme, zalijeme vodou, přidáme kostky brambor, koření a lžičku soli a vaříme, až houby a brambory změknou. V menším kastrůlku si uvaříme vývar z nového koření, bobkového listu a pepře a přidáme do polévky. Pak vsypeme pokrájená vejce, kopr, sladkou a kysanou smetanu a polévku zahustíme jíškou. Dochutíme solí a octem a podáváme.


Rajská s těstovinami

Připravte si k večeři skvělou polévku jako od babičky.
Autor: Shutterstock.com
Suroviny (na 4 porce). Doba přípravy: 35 minut

300 g loupaných drcených rajčat

800 ml zeleninového vývaru

2 hrsti vařených menších těstovin

100 g másla

3 lžíce hladké mouky

2 bobkové listy

2 šalotky

2 lžíce cukru

sůl a pepř

petrželka nebo bazalka 

Postup:

Ve větším hrnci rozpustíme máslo, přidáme mouku a za stálého míchání připravíme zlatavou jíškou, přidáme bobkový list, rajčata, zalijeme vývarem a vaříme na mírném ohni zhruba 20 minut. Ze základu odstraníme bobkový list, rozmixujeme ho do hladkého krému, přidáme těstoviny a podle chuti sůl, pepř a cukr. Porce polévky můžeme přizdobit nasekanou petrželkou nebo bazalkou.

 

Čočková s klobáskou

Polévka
Autor: Shutterstock.com
Suroviny. Doba přípravy: 70 minut

500 g čočky

velká cibule

1 l zeleninového vývaru

150 g kořenové zeleniny

50 g uzeného boku

2 klobásky

250 ml smetany ke šlehání

lžička drceného kmínu

3 stroužky česneku

lžička majoránky

sůl a pepř

Postup:

V kastrolu osmahneme pokrájený uzený bok, přidáme nadrobno nasekanou cibuli, necháme ji zesklovatět, pak přidáme vývar, přebranou a propláchnutou čočku, kmín a vaříme na mírném ohni, až čočka změkne. Do polévky vsypeme na malé kostičky pokrájenou kořenovou zeleninu a klobásky a vaříme dalších 20 minut. Pak do polévky vmícháme smetanu se dvěma lžícemi hladké mouky, dochutíme solí, pepřem, majoránkou a drceným česnekem a necháme povařit.