Kulajda se smetanou
Suroviny (na 4 porce). Doba přípravy: 40 minut
150 g brambor
250 ml kysané smetany
250 ml smetany ke šlehání
1 l vody
hrst sušených hub
50 g másla
6 kuliček nového koření
6 kuliček černého pepře
3 bobkové listy
2 natvrdo vařená vejce
2 lžíce čerstvého nebo sušeného kopru
hotová světlá jíška
ocet
sůl
Postup:
Ve velkém hrnci rozpustíme máslo, přidáme houby, krátce je osmahneme, zalijeme vodou, přidáme kostky brambor, koření a lžičku soli a vaříme, až houby a brambory změknou. V menším kastrůlku si uvaříme vývar z nového koření, bobkového listu a pepře a přidáme do polévky. Pak vsypeme pokrájená vejce, kopr, sladkou a kysanou smetanu a polévku zahustíme jíškou. Dochutíme solí a octem a podáváme.
Rajská s těstovinami
Suroviny (na 4 porce). Doba přípravy: 35 minut
300 g loupaných drcených rajčat
800 ml zeleninového vývaru
2 hrsti vařených menších těstovin
100 g másla
3 lžíce hladké mouky
2 bobkové listy
2 šalotky
2 lžíce cukru
sůl a pepř
petrželka nebo bazalka
Postup:
Ve větším hrnci rozpustíme máslo, přidáme mouku a za stálého míchání připravíme zlatavou jíškou, přidáme bobkový list, rajčata, zalijeme vývarem a vaříme na mírném ohni zhruba 20 minut. Ze základu odstraníme bobkový list, rozmixujeme ho do hladkého krému, přidáme těstoviny a podle chuti sůl, pepř a cukr. Porce polévky můžeme přizdobit nasekanou petrželkou nebo bazalkou.
Čočková s klobáskou
Suroviny. Doba přípravy: 70 minut
500 g čočky
velká cibule
1 l zeleninového vývaru
150 g kořenové zeleniny
50 g uzeného boku
2 klobásky
250 ml smetany ke šlehání
lžička drceného kmínu
3 stroužky česneku
lžička majoránky
sůl a pepř
Postup:
V kastrolu osmahneme pokrájený uzený bok, přidáme nadrobno nasekanou cibuli, necháme ji zesklovatět, pak přidáme vývar, přebranou a propláchnutou čočku, kmín a vaříme na mírném ohni, až čočka změkne. Do polévky vsypeme na malé kostičky pokrájenou kořenovou zeleninu a klobásky a vaříme dalších 20 minut. Pak do polévky vmícháme smetanu se dvěma lžícemi hladké mouky, dochutíme solí, pepřem, majoránkou a drceným česnekem a necháme povařit.