600 g hovězí svíčkové
100 g slaniny
3 mrkve a
2 cibule
2 petržele
olej
ocet
100 g cukru
10 g kuliček pepře
10 g kuliček nového koření
2 bobkové listy
1 citron
50 g másla
sůl
50 g hladké mouky
200 ml smetany
Maso opláchněte, osušte, opepřete a prošpikujte slaninou. Zeleninu očistěte a nakrájejte na kostičky. Smíchejte ji s kořením a přidejte asi 3 polévkové lžíce oleje.
Omáčku připravíte tak, že rozpuštěné máslo s moukou postupně zašleháváte do vývaru se zeleninou. Když omáčka zhoustne, dochuťte ji solí, cukrem, citronovou šťávou a převařeným octem. Vařte přibližně půl hodiny, pak přidejte smetanu. Chvilku vařte. Nakonec omáčku se zeleninou důkladně propasírujte přes cedník. Hotovou omáčku ještě chvilku povařte.
Náš tip
Jídlo bude ještě lepší, když ho doplníte o plátek citronu ozdobený šlehačkou a brusinkami.