600 g hovězí svíčkové
100 g slaniny
3 mrkve a
2 cibule
2 petržele
olej
ocet
100 g cukru
10 g kuliček pepře
10 g kuliček nového koření
2 bobkové listy
1 citron
50 g másla
sůl
50 g hladké mouky
200 ml smetany
Maso opláchněte, osušte, opepřete a prošpikujte slaninou. Zeleninu očistěte a nakrájejte na kostičky. Smíchejte ji s kořením a přidejte asi 3 polévkové lžíce oleje.

Svíčková omáčka s knedlíkem je klasika, která nikdy neomrzí.
Autor: Shutterstock.com
Maso dejte k připravené zelenině a nechte ho minimálně 1 den marinovat. Pak ho vložte do hlubší nádoby, ze všech stran orestujte a dejte stranou. Na stejném oleji orestujte připravenou zeleninu spolu s kůrou z poloviny citronu. Když je zelenina osmahnutá, přidejte cukr a nechte ho zkaramelizovat. Přilejte hovězí vývar, do nádoby vraťte maso a duste ho v zelenině asi 2 hodiny.
Omáčku připravíte tak, že rozpuštěné máslo s moukou postupně zašleháváte do vývaru se zeleninou. Když omáčka zhoustne, dochuťte ji solí, cukrem, citronovou šťávou a převařeným octem. Vařte přibližně půl hodiny, pak přidejte smetanu. Chvilku vařte. Nakonec omáčku se zeleninou důkladně propasírujte přes cedník. Hotovou omáčku ještě chvilku povařte.

Náš tip

Jídlo bude ještě lepší, když ho  doplníte o plátek citronu ozdobený šlehačkou a brusinkami.