Základem poctivých domácích utopenců je kvalita buřtů, které koupíte. Rozhodně na nich nešetřete. Čím kvalitnější jsou a čím vyšší mají podíl masa, tím jenom lépe. Levnější buřty mají totiž po naložení blátivější konzistenci. Proto pečlivě čtěte složení!
Velký test kvality špekáčků naleznete ZDE >>>
Recept, který vám přinášíme my, je ten na klasické utopence. ale nic vám nebrání vyzkoušet také utopence podle Dity P., utopence se zelím, nebo utopence v láku z hořčice.
Na utopence budete potřebovat:
- 6 špekáčků
- pikantní hořčici
- 500 ml octa
- bobkový list
- černý pepř, nové koření, hořčičné semínko
- červenou sladkou papriku
- kostku cukru
- cibuli
- feferonky
- sterilované okurky
Postup:
Lák si připravíme do hrnce v poměru 1:1 z 500 ml vody a 500 ml octa. Do směsi přidáme kostku cukru, hořčičné semínko, kuličky černého pepře a nového koření. Pomalu jej přivedeme k varu.
Mezitím dobře oloupeme špekáčky a nařízneme je, aby šly rozevřít. Uvnitř je potřeme hořčicí a lehce posypeme sladkou paprikou. Každý špekáček potom proložíme plátkem cibule, feferonkou a plátkem okurky. Pak je naskládáme do dobře vymyté sklenice, kde je bohatě proložíme plátky cibule a bobkovým listem. Horkým lákem špekáčky zalijeme, dobře uzavřeme a necháme v chladu uležet alespoň 5 dnů, ale ideálně týden.