Pavoučí koblihy
Autor: Shutterstock.com
Pavoučí koblihy
Na těsto
1 kg hladké mouky
200 g másla
500 ml vlažného mléka
100 g moučkového cukru
kostka droždí
špetka soli
3 vejce
trochu rumu
nastrouhaná kůra z jednoho citronu
olej na smažení
tubička bílého zdobení
Na čokoládovou polevu
čokoláda na vaření
100 g másla
2 lžíce kakaa
150 g moučkového cukru
Na citronovou polevu
šťáva z 1 citronu
150 g moučkového cukru
Z trošky mléka, droždí a cukru necháme vzejít kvásek. Mouku, rozpuštěné máslo, mléko, cukr, rum, špetku soli a citronovou šťávu smícháme v míse, do směsi přidáme kvásek a zaděláme těsto. Poprášíme ho troškou hladké mouky, přikryjeme utěrkou a necháme na teplém místě vykynout. Na pomoučeném vále rozválíme plát těsta, sklenkou z něj vypícháme kroužky, které smažíme v rozpáleném oleji. Až pečivo vychladne, namáčíme ho do čokoládové nebo citronové polevy. Za ztuhlou čokoládovou polevu nastříkáme bílou zdobičkou pavoučí sítě, na bílou polevu naznačíme čokoládou pavouky.
Náš tip
Koblihy můžeme plnit džemem, nugátovým nebo vanilkovým krémem.
Pečené prsty
Autor: Shutterstock.com
Pečené prsty
balíček listového těsta
10 nožiček tenkých párků
trochu kečupu
černá potravinářská barva
hladká mouka
vejce na potření
Listové těsto rozválíme na pomoučeném válu na tenkou placku, pomažeme troškou kečupu a rádlem rozdělíme na deset pruhů. Do každého pruhu zabalíme nožičku párku, kousky vyskládáme na plech vyložený pečicím papírem, potřeme rozšlehaným vejcem a pečeme v troubě vyhřáté na 180 °C dozlatova. Potravinářskou barvou můžeme naznačit na prstech oči.