Potřebujete pro 4 osoby

600 až 800 g hovězího masa (kýta, svíčková)
4 až 6 cibulí
3 velké červené papriky
olej
2 lžíce koření na gyros nebo grilovaná masa

Na oblohu

2 velká rajčata
1 zelenou papriku
 pár listů ledového salátu

Na dip

150 ml rajčatového protlaku
1/2 lžičky bazalky
1/2 lžičky oregana
1 lžičku olivového oleje

Postup

Maso omyjte, osušte a nakrájejte na menší kousky. Lehce je naklepejte a podle chuti okořeňte. Cibule oloupejte a nakrájejte na čtvrtky, papriky pokrájejte na větší kousky. Na jehly napichujte střídavě kousky hovězího masa, čtvrtky cibule a plátky papriky. Hotové špízy potřete olejem a opečte na grilovací pánvi asi 15 až 20 minut ze všech stran. Pokud používáte místo jehel dřevěné špejle, namočte je předem studenou vodou. Hotové špízy podávejte se zeleninovou oblohou a rajčatovým dipem, který vyrobíte promícháním protlaku s olejem a kořením.

Náš tip

Špízy vylepšíte, když přidáte na jehlu ještě plátky slaniny, pórek nebo třeba kousky vepřových jater.