Potřebujete na 8 porcí

Na těsto

1 hrnek mouky (jakékoli)
1 polévková lžíce škrobu
1 polévková lžíce cukru
¼ čajové lžička soli
½ másla nakrájeného na centimetrové kostky (chlazené)
3 lžíce studeného mléka
1 čajová lžička jablečného octa

Na náplň

2 šálky jablečného cideru Kingswood
1 šálek cukru
½ šálku zakysané smetany
¼ lžičky soli
4 velká vejce
1 ½ šálek smetany
½ čajové lžičky skořice
1 jablko
½ tvarohu

Postup

Do kuchyňského robota nasypte mouku, škrob, cukr, sůl a přidejte máslo. Šlehejte na nejnižší stupeň, dokud konzistence nepřipomíná drobenku. Smíchejte mléko s octem a nalijte navrch. Mixujte na první rychlost, dokud se vše nespojí. Přendejte těsto na pracovní plochu a vypracujte těsto. To poté obalte folií a dejte chladit do ledničky, zhruba na 30 minut. Na pomoučeném vále vyválejte těsto o průměru zhruba 20 centimetrů (0,5 cm vysoké). Těsto opatrně vložte do keramické či skleněné formy. Ohněte přebytečné okraje, aby nebyly vyšší než 2 cm a zarovnejte je. Těsto dejte do chladničky, dokud neztuhne. Předehřejte troubu na 200 °C, těsto zakryjte pečícím papírem a na něj dejte závaží, aby se těsto zatížilo. Pečte ve spodní třetině trouby zhruba 15 minut, dokud těsto není lehce narůžovělé. Následně odstraňte závaží i papír. Zakryjte hrany okrajů koláče pásy alobalu a pečte další 15 minut, dokud těsto nezezlátne. Zmáčkněte dno koláče, aby se vyfoukl přebytečný vzduch a nechte vychladnout. Snižte teplotu trouby na 175 °C. Mezitím si připravte náplň a polevu. Ve středním hrnci vařte cider, dokud se jeho množství nezredukuje na půl šálku, tedy zhruba 10 minut. Přelijte do misky a nechte vychladnout. Všlehejte 0,75 hrnku cukru, sůl a zakysanou smetanu, poté všlehejte vejce. Nalijte krém na povrch koláče bez toho, abyste odstranili alobal z okrajů koláče. Pečte koláč ve spodní třetině trouby 35 až 40 minut, dokud se krém neodlepuje od kraje, ale střed je stále lehce třaslavý. Celý koláč nechte vychladnout. Ve střední míse s použitím elektrického mixéru ušlehejte smetanu ke šlehání se zbývající čtvrtinou šálku cukru a poté lehce vmíchejte skořici. Navršte šlehačku na koláč a pokryjte plátky jablka.