Skořicoví šneci
Autor: archiv firem
Potřebujete
500 g hladké mouky
50 g droždí
250 ml mléka
2 vejce
150 g rostlinného tuku Hera máslová příchuť
špetka soli
100 g třtinového cukru
1 balíček vanilkového cukru
150 g rozinek
4 polévkové lžíce medu
8 polévkových lžic třtinového cukru na posypání šneků
Skořice na posypání
Postup
Předehřejte troubu na 180° C. Připravte kvásek smícháním ½ sklenice teplého mléka se 2 lžícemi cukru, 2 lžícemi mouky a droždí. Kvásek nechte vykynout na teplém místě. Do mísy si připravte prosátou mouku a do ní přidejte kvásek. Poté přidejte rozpuštěný tuk, třtinový a vanilkový cukr, vejce a sůl. Vypracujte do hladkého těsta, dokud se nebude lepit na ruce, a nechte ho 20 minut kynout. Na pomoučněném válu vyválejte těsto na 0,5 cm silný plát. Ten potřete medem a posypte třtinovým cukrem, skořicí a rozinkami. Nakonec těsto srolujte, na jeho konci připevněte, aby se vám na plechu nerozjelo, a nakrájejte na jednotlivá kolečka. Ta pokládejte na plech vystlaný pečícím papírem dostatečně daleko od sebe, protože těsto bude stále kynout. Nechte odpočinout cca 15 minut na plechu a pak pečte cca 20 minut dozlatova. Během pečení potřete šneky vodou rozmíchanou s cukrem, dostanou tak pěknou zlatavou glazuru a nakonec ještě můžete posypat mletou skořicí a krystalky třtinového cukru.