Potřebujete na 4 sklenice po 375 ml

nakrájenou kůra ze 3 chemicky neošetřených pomerančů
500 g pomerančových filátek (asi z 9 větších pomerančů)
500 ml 100% pomerančové šťávy
1 balíček Gelfixu Extra 2:1 Dr.Oetker
500 g cukru

Postup

Pomeranče omyjeme teplou vodou a osušíme. Oloupeme velmi tenkou vrstvu kůry a nakrájíme na jemné proužky nebo můžeme použít škrabku na citrusy. Všechny pomeranče vyfiletujeme. Tedy ostrým nožem okrájíme po celém obvodu pomeranče kůru až na dužinu. Pak podél bílé slupky vykrajujeme filátka tak, abychom získali čistou pomerančovou dužinu. Vše rozmixujeme.Do velkého hrnce vložíme rozmixované pomeranče, šťávu a kůru. Obsah balíčku Gelfix Extra smícháme s 2 lžícemi cukru a přidáme k ovoci. Za stálého míchání asi 1 minutu důkladně povaříme. Přidáme zbytek cukru a přivedeme do varu. Za stálého míchání důkladně povaříme minimálně 5 minut. Na talířek kápneme trochu právě svařené marmelády. Pokud je po vychladnutí málo tuhá, vmícháme ještě 2 zarovnané lžičky kyseliny citrónové. Případnou pěnu odebereme a ihned plníme do připravených sklenic až po okraj. Uzavřeme víčky, sklenice obrátíme dnem vzhůru a asi 5 minut necháme  stát na víčku.

Náš tip

Milovníci zázvoru si můžou marmeládu dochutit kouskem strouhaného zázvoru.