Vánočka
Autor: archiv firem
Potřebujete
![](https://1884403144.rsc.cdn77.org/foto/vanocka/Zml0LWluLzQ1MHg0NTAvZmlsdGVyczpxdWFsaXR5KDg1KTpub191cHNjYWxlKCkvaW1n/2181900.jpg?v=0&st=9E_cKQeSRNSB_wmHFTnPBc4abyQ5ELUGll5yHX-dnbk&ts=1600812000&e=0)
1 kg hladké mouky
150 g cukru krupice
84 g droždí
5 ks žloutků
100 g sušených brusinek nasekaných nadrobno
400 g smetany na vaření
150 g propuštěného rostlinného tuku Hera máslová příchuť
100 g sekaných mandlí
20 ml rumu
Postup
Nejprve si uděláme kvásek z vlažné smetany, droždí a cukru. Vše spojíme metlou, která nám do směsi vžene kyslík a tím urychlí kvašení. Lehce zaprášíme moukou a dáme na teplé místo vykynout. Do prosáté mouky přidáme mandle a brusinky, kvásek, žloutky a začneme zpracovávat. Po částečném spojení kvásku a mouky přidáme tuk a hněteme, dokud nevznikne hladké těsto. Aby vánočka nepraskala, je dobré těsto nechat nakynout a poté opět nechat klesnout (neboli utáhnout) a to dvakrát a po třetím vyběhnutí teprve začít plést. Vánočku potřenou ředěným žloutkem a posypanou sekanými mandlemi pečte cca hodinu v troubě vyhřáté na 160 °C.
Kabátova máslová vánočka
Autor: archiv firem
Náš tip
![](https://1884403144.rsc.cdn77.org/foto/vanocka/Zml0LWluLzQ1MHg0NTAvZmlsdGVyczpxdWFsaXR5KDg1KTpub191cHNjYWxlKCkvaW1n/2181927.jpg?v=0&st=Gz6fql-jm75mGCvpsaGPj-831_BzOYn2m6-i3DVan84&ts=1600812000&e=0)
Nevíte, jak se vánočka správně motá? Tak se podívejte na některý z návodů, například na Jaksiudelat.cz. A pokud na pečení nemáte čas nebo šikovné ruce, takže to nezkusíte ani letos, můžete si koupit vánočku již hotovou. Třeba ručně vyráběnou Kabátovu máslovou vánočku z másla, pravých vajec, s vanilkou, kandovanou kůrou a plátky mandlí, kterou pořídíte za 119 Kč.