Brambory s jogurtovým dipem

Suroviny (na 4 porce)

1 kg větších nových brambor
250 g čedaru
150 g prorostlé slaniny
200 ml bílého jogurtu
4 lžíce kysané smetany
3 stroužky česneku
pažitka
4 lžíce olivového oleje
sůl

Postup

Brambory očistíme, omyjeme a osušíme, uvaříme do poloměkka a necháme vychladnout. Pak je rozkrojíme na půlku a dál na měsíčky. Každý kousek trošku osolíme, rozložíme do vymazané zapékací misky, posypeme směsí nahrubo nastrouhaného sýra a nadrobno pokrájené slaniny a vložíme do trouby předehřáté na 190 °C a zapečeme, až se vytvoří zlatavá kůrka. Z jogurtu, kysané smetany a drceného česneku vyšleháme dip, přidáme nasekanou pažitku a polníček a servírujeme s brambory.

Bylinkové brambory
Autor: Profimedia.cz
Bylinkové brambory

Suroviny (na 4 porce)

8 velkých brambor
150 g másla
čerstvé bylinky (tymián, řeřicha, pažitka, petrželka)
trocha olivového oleje
2 lžíce medu
mořská sůl

Postup

Omyté a osušené brambory nakrojíme příčně na tenké plátky, do kterých opatrně vložíme kousek másla rozmíchaného se solí a nasekanými bylinkami. Brambory rozložíme na plech vyložený pečicím papírem, potřeme olivovým olejem, trošku posolíme, zakryjeme alobalem a pečeme při teplotě 200 °C doměkka. Zhruba 10 minut před koncem pečení sundáme alobal, brambory potřeme směsí másla a medu a necháme dopéct dozlatova.