Těstoviny s brokolicí a houbami
Potřebujete pro 4 osoby
800 g express těstovin fusilli (vřeten)
150 g mražených hub
300 g brokolice
červená paprika
2 mrkve
2 šalotky
2 rajčata
250 ml smetany ke šlehání
100 ml mléka
100 g másla
2 lžíce hladké mouky
trochu olivového oleje
100 g tvrdého sýra
sůl a pepř
Postup
Půlku másla rozpusťte v rendlíku, přidejte mouku a umíchejte zlatavou jíšku, kterou zřeďte smetanou a mlékem, směs ochuťte solí a pepřem a vařte, až zhoustne. Zeleninu očistěte, omyjete a pokrájejte na kousky. Na zbylém másle orestujte krátce nasekanou šalotku a houby. Zapékací formu vymažte olejem a narovnejte do ní těstoviny smíchané se zeleninou a houbovou směsí, vše zalijte bešamelem a pečte při teplotě 180 °C dozlatova. Ke konci pečení posypte nastrouhaným sýrem a dopečte
Polské lasagne
Autor: Shutterstock.com
Polské lasagne
Potřebujete pro 4 osoby
1 balení lasagní
1 cibuli
120 g másla
sůl
300 g brambor
250 g smetanového taveného sýra
olej na vymazání zapékací mísy
Postup
Uvařené lasagne rozložte na navlhčenou utěrku. Brambory uvařte doměkka, nechte vychladnout, oloupejte a prolisujte. Smíchejte se sýrem a vypracujte pyré. Máslo rozpusťte v hrnci a osmahněte na něm cibuli. Zapékací misku vymazejte olejem, na dno dejte vrstvu těstovin, na které vylijte polovinu bramborové směsi. Postup opakujte. Pokud vám zbude pyré, můžete jím pomocí cukrářského sáčku ozdobit povrch lasagní. Pečte v troubě předehřáté na 180 °C.
Flíčky se zelím
Autor: Shutterstock.com
Flíčky se zelím
Potřebujete pro 4 osoby
400 g těstovin fleků
2 lžíce oleje
50 g másla
500 g bílého zelí
1 lžičku sušené bazalky
200 g vařeného uzeného masa
sůl, pepř
4 vejce
2 lžíce mléka
tuk na vymazání formy
Postup
Fleky uvařte podle návodu. Najemno nakrájené zelí osmahněte na másle, osolte, opepřete, podlijte vodou a duste doměkka. Přidejte bazalku, těstoviny, na kostičky nakrájené maso a žloutky rozšlehané v mléce. Důkladně promíchejte a odstavte. Z bílků ušlehejte tuhý sníh a vmíchejte do směsi. Přeložte do vymazané formy a dejte péct do trouby předehřáté na 180 °C.
Náš tip
Místo uzeného masa můžete použít pikantní paprikovou klobásu nebo anglickou slaninu.