Sýrové penne s brokolicí

Suroviny (na 4 porce)

400 g uvařených těstovin penne
100 g vařeného kuřecího masa
200 g pošírované brokolice
hrst cherry rajčátek
1 lžička sušené bazalky
1 lžíce oleje
150 ml smetany na vaření
150 g tvrdého sýra
sůl a pepř

Postup

Smetanu smícháme s nastrouhaným sýrem, bazalkou, solí a pepřem. V misce promícháme penne s pokrájeným masem, rajčátky a brokolicí a směs narovnáme do pekáčku vymazaného olejem. Zalijeme smetanou a pečeme při teplotě 180 °C dozlatova.

Náš tip – Jak pošírovat

Tepelná úprava, kdy je surovina krátkou dobu v horké vodě, která má maximálně 95 °C, nesmí se vařit. Zachovají se tak hodnotné látky a původní chuť.

Gratinované brambory
Autor: Shutterstock.com
Gratinované brambory 

Suroviny (na 4 porce)

6 velkých brambor
250 ml smetany ke šlehání
150 g čedaru
1 lžička jemně nastrouhané citronové kůry
kousek másla
sůl a čerstvě mletý pepř

Postup

V misce smícháme smetanu s najemno nastrouhaným čedarem a citronovou kůrou. Brambory oloupeme, omyjeme, nakrájíme na velmi tenké plátky a důkladně osušíme v čisté utěrce. Zapékací formu vymažeme důkladně máslem, dovnitř rozložíme polovinu brambor, osolíme je a opepříme a pak je zalijeme polovinou smetany a postup ještě jednou zopakujeme. Formu zakryjeme alobalem a pečeme při 180 °C zhruba 20 minut, pak alobal sundáme a dopečeme dozlatova. Podáváme samotné se zeleninovým salátem, případně jako přílohu k masu.

Fleky s uzeným masem
Autor: Profimedia.cz
Fleky s uzeným masem

Suroviny (na 4 porce)

150 g vařeného uzeného masa z kolene
2 vejce
250 ml kysané smetany
150 g strouhaného sýra
500 g těstovin fleků
sůl, pepř
tuk na vymazání pekáče

Postup

Těstoviny uvařte podle návodu, sceďte a dejte do velké mísy. Polovinu masa umelte a zbytek nakrájejte na kostičky. Smíchejte s těstovinami, osolte a opepřete. Vše dejte do tukem vymazané zapékací mísy. Kysanou smetanu smíchejte s vejci a polovinou sýra. Nalijte na těstoviny a dejte péct do předehřáté trouby. Po 15 minutách posypejte zbytkem sýra a dopečte.

Další levné recepty na polévky, omáčky, jídla z brambor, zabijačkové dobroty, sýrové pokrmy nebo domácí buchty, koláče, řezy a zákusky najdete v lednovém čísle časopisu Blesk Vaše recepty.

 

 

Titulka Blesk Vaše Recepty 1/2015
Autor: archiv