Suroviny

Na těsto

500 g hladké mouky
250 ml vlažného mléka
150 g rozpuštěného másla
1 kostka droždí
2 žloutky
4 lžíce krupicového cukru
špetka soli
trošku hladké mouky na těsto
olej na formu a potření

Na nádivku

200 g mletého máku
špetka mleté skořice
5 lžic moučkového cukru
trošku mléka

Postup

Mák smícháme v rendlíku s cukrem, skořicí a troškou mléka a za stálého míchání svaříme v hustou kaši, kterou necháme vychladnout. Do hrnku nalijeme trochu mléka, přidáme 1 lžíci cukru, rozdrobené droždí a necháme vzejít kvásek. Do mísy prosejeme mouku, přidáme zbylé suroviny a kvásek a vypracujeme těsto, které se nelepí ke stěnám mísy a tvoří bubliny. Těsto poprášíme moukou, přikryjeme čistou utěrkou a necháme na teplém místě zhruba 1 hodinu kynout, až zdvojnásobí svůj objem. Z těsta ukrajujeme pomoučenou lžící menší kousky, tvoříme z nich placičky, které plníme mákem, důkladně uzavřeme a spojem pokládáme do vyššího pekáče vymazaného olejem. Každou buchtu natřeme na bocích troškou oleje, po upečení je od sebe snadno oddělíme. Všechny buchty v pekáči potřeme také troškou oleje a pečeme v troubě vyhřáté na 180 °C dozlatova.

 

Další tradiční recepty našich babiček najdete v únorovém čísle časopisu Blesk Vaše recepty.