Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Bylinky za oknem? Vyhněte se 5 nejčastějším chybám

/
  • Nejvoňavější a nejchutnější jsou bylinky, které si vypěstujete sami doma.
    Nejvoňavější a nejchutnější jsou bylinky, které si vypěstujete sami doma. (Profimedia.cz)
    18. května 2015 ● 06:00

    Jsou voňavé a plné chuti. Každému jídlu dodají ten správný šmrnc. Čerstvé bylinky jsou zkrátka vždycky mnohem lepší než sušené. Není nad to, utrhnout si pár lístků z rostlinky na kuchyňském parapetu. Bohužel naše pěstitelské pokusy často ztroskotají. Místo bazalky trčí z květináče holé stonky, mátu "zdobí" černé fleky, a kam se ztratila pažitka, to nikdo netuší.

  • 1.

    Špatný substrát

    Autor: Shutterstock.com
    Pokud vaše pěstitelské úspěchy stále selhávají, zamyslete se nejdřív nad tím, do jaké zeminy jste rostlinky vlastně zasadili. Bylinky totiž potřebují dostatečně vzdušný substrát, který můžete zakoupit už namíchaný v jakémkoliv zahradnictví nebo prodejně pro zahrádkáře. Není ale vůbec těžké připravit si ho doma. Nejlepší je promíchat zahradní zeminu v poměru asi 3:1 s propraným pískem, aby nebyla příliš hutná. Substrát v květináči či truhlíku také zbytečně neumačkávejte, aby v něm zůstalo co nejvíce vzduchových mezer.
  • 2.

    Příliš vody

    Autor: Shutterstock.com
    Většina bylinek je citlivá na přemokření, které bývá nejčastější příčinou jejich úhynu. Pokud je zemina moc vlhká, rychle jim začnou uhnívat kořínky. Platí to především u bazalky, pažitky, máty a petrželky, což jsou zrovna nejčastěji pěstované bylinky. Zalévejte je proto až v momentu, kdy je substrát na omak sušší. Nesmí ale zase vyschnout úplně. A nikdy nenechávejte přebytečnou vodu stát v misce. Vše, co rostlinky do dvou hodin "nevypijí", vylijte. Ideální je, když při sázení nasypete pod zeminu na dno květináče či truhlíku drenážní vrstvu. Praktickým řešením jsou samozavlažovací květináče, které mají zabudované zásobníky na vodu. Dolévat ji stačí přibližně jednou týdně a knoty ve dně truhlíku ji pak dopraví až přímo ke kořenům rostlin.
  • 3.

    Kolísavá teplota

    Autor: Profimedia.cz
    Bylinkám se nejlépe daří v teplotě, která se pohybuje mezi 15 až 20 stupni Celsia. Problémem však je, že v  kuchyni, kde je pěstujeme nejčastěji, bývá zhruba o dva až tři stupně víc. Navíc teplota ještě stoupá při vaření a pečení. Co je však pro ně ještě mnohem horší, je kolísání teplot. Když na ně otevřete okno, abyste vyvětrali, vůbec jim to nesvědčí. Stejně tak jim nedělá dobře průvan.
  • 4.

    Nedostatek světla

    Autor: Profimedia.cz
    Stejně jako většina rostlin, i bylinky potřebují dostatek světla. Pro zdravý růst vyžadují světlé a slunné stanoviště. Nejvhodnější je proto pěstovat je přímo na okenním parapetu. Pokud ale máte okna jen na sever, s myšlenkou na vlastní bylinky se budete pravděpodobně muset rozloučit. Je to slunce, co jim dává to pravé aroma. Nedostatek světla vede k tomu, že se listy vytahují, jsou slabé a nažloutlé. Pozor si ale dejte na přímé slunce, to totiž může jejich listy poškodit, nebo dokonce může spálit celé rostlinky.
  • 5.

    Nevhodné sazenice

    Autor: Profimedia
    Chyba také může být už v rostlinkách, které jste si domů přinesli. Kupujte jen zdravé sazenice. Pokud budete vybírat opatrně a v dobrých zahradnictvích nebo na farmářských trzích, ušetříte si zklamání a zbytečně vynaložený čas. Zdravá rostlina by měla mít pevné listy a výhonky. Pokud se vám podaří opatrně ji povytáhnout z obalu, měla by mít dobře rozvinutý kořenový systém, a to s bílými konci kořenů. Dobré je také prohlédnout si dobře spodní stranu listů. Tam se totiž může skrývat nepříjemné překvapení v podobě škůdců. Nikdy nekupujte rostliny, které jsou výrazněji přeschlé nebo mají různé barevné změny na listech. A v žádném případě nezkoušejte pěstovat bylinky z rostlinek, které se prodávají v odděleních zeleniny v supermarketech. Jsou určeny k přímé spotřebě a po přesazení většinou nevydrží.

Přidat názor
Počet komentářů: 0

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Články odjinud
Video se připravuje ...

Dnešní horoskopy