Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Zataženo, déšť 16°C

Zmrazte kávu, těsto na sušenky, mléko nebo bylinky! 7 tipů, jak využít formičky na led

/
  • Formičky na led najdou v domácnosti mnoho využití.
    Formičky na led najdou v domácnosti mnoho využití. (Shutterstock.com)
    15. června 2015 ● 06:00

    I když většina z nás asi při výrobě ledu používá spíše k tomu určené sáčky, známé formičky máme doma asi všichni. Bývají součástí každé lednice s mrazákem či samostatné mrazničky. Napadlo vás ale někdy, že se nemusí jen tak zbůhdarma povalovat někde na dně šuplíku? Prozradíme vám, jak vám tenhle malý pomocník může ušetřit čas i peníze.

    Formičky na led najdou v domácnosti mnoho využití.
    Autor: Shutterstock.com
  • 1.

    Zamrazte si bylinky

    Také mimo sezónu v kuchyni postrádáte přísun čerstvých bylinek? Tak si je zamražte. Zmrazené bylinky jsou aromatické – podobně jako sušené – a zachovávají si v sobě cenné látky. Varianty máte na výběr hned dvě. Základní postup je velmi jednoduchý. Ze svazku bylinek, které chcete zmrazit, odstraňte zdřevnatělé stonky, žluté, zahnívající nebo zavadlé lístky, opláchněte je a nechte okapat. Nožem nebo sekáčkem je pak jemně nasekejte na malé kousky. Nasekané bylinky pak lžičkou nadávkujte do formiček na led. A teď je jen na vás, zda je zalijete olivovým olejem, který slouží jako geniální stabilizátor chuti, nebo každé políčko zalijete trochou vody nebo vývaru. Formu pak dejte přes noc do mrazáku. Zmrazené kostky pak vyklepněte a přendejte do plastových krabiček s víčkem. Ty si dobře označte podle druhu bylinky. Takto připravit si můžete i různé směsi bylinek k ochucování pokrmů.
  • 2.

    Zbylou kávu nevylévejte

    Formičky na led najdou v domácnosti mnoho využití.
    Autor: Shutterstock.com

     

    Také vám doma v konvici zbývá vychladlá káva z překapávače, kterou pak vyléváte do odpadu? Zkuste si ji příště zamrazit. Ledovými kávovými kostkami pak můžete buď rychle zchladit horkou kávu, až zase budete ráno pospíchat do práce, nebo je třeba můžete použít do nějakého dobrého smetanového likéru. Osvěžující je i kávové mléko.

  • 3.

    Sušenky pro nečekanou návštěvu

    ...
    Autor: reprofoto goodhousekeeping.com
    Určitě už i vás někdy překvapila neohlášená návštěva, které jste neměli co dát ke kávě. Tak tomu je teď konec. Připravte si do mrazáku polotovar na sušenky, které budou hotové raz dva. Do formiček nadávkujte máslové těsto na cookies a nechte ho zamrazit. V případě potřeby pak jen kostičky vyklepněte, rozložte na plech a nechte upéct.
  • 4.

    Mléko do kávy

    Formičky na led najdou v domácnosti mnoho využití.
    Autor: Shutterstock.com
    Moje tchyně tenhle problém řešila pokaždé, když jsem tam přijela. Sama mléko na nic nepoužívala, občas k ní ale na návštěvu přijel švagr s manželkou, kteří kávu bez mléka nepozřeli. A tak kvůli nim pokaždé načala mléko, které jí pak v lednici zkyslo. Pokud tedy i vám někdy zbývá mléko či smetana, nalijte je do formiček a nechte zamrazit. Použít je pak můžete do kávy nebo čaje, které vám je navíc ochladí, takže je můžete hned pít. Možno použít i do omáčky.
  • 5.

    Citronová nebo limetková šťáva

    Formičky na led najdou v domácnosti mnoho využití.
    Autor: Shutterstock.com
    Další skvělou vychytávkou je zmrazená šťáva z citronů či limetek. Určitě i vám se totiž nejednou koupené plody zkazily. Když proto příště koupíte citrusy v akci, udělejte si chvilku času, šťávu z nich vymačkejte a přes noc nechte zamrazit. Kostky pak přesypejte do sáčku nebo krabičky. Najdete pro ně široké využití. Od přípravy citronády, ochucení čaje, až po ingredienci do marinády, díky které bude maso křehčí.
  • 6.

    Jahody v čokoládě

    Kdo by nemiloval jahody v čokoládě...
    Autor: reprofoto goodhousekeeping.com
    Kdo by nemiloval tenhle jednoduchý, ale chuťově rafinovaný dezert. Je skvělým doplňkem každé zahradní party či posezení s přáteli. Namáčet ale desítky jahod do rozehřáté čokolády jednu po druhé je pěkná nuda. Poradíme vám proto praktickou vychytávku. Rozehřátou čokoládu nalijte do silikonové formičky na led a do každé sekce umístěte jednu jahodu. Dejte na hodinu ztuhnout do lednice a máte dezert, kterému nikdo neodolá.
  • 7.

    Osvěžující ovocné kostky

    Formičky na led najdou v domácnosti mnoho využití.
    Autor: Shutterstock.com

     

    Také máte v parných dnech chuť na něco malého a osvěžujícího, ale přeslazené nanuky nejsou zrovna tím, po čem by váš jazýček prahnul? Připravte si domácí zmrzlinové jednohubky plné vitamínů. Zabere vám to jen pár minut. Rozmixujte libovolné ovoce na dřeň, pokud chcete, přidejte cukr či med a směs zamrazte. Pokud máte rádi smetanové zmrzliny, můžete přidat i řecký jogurt či šlehačku. Naplněnou formičku pak dejte do mrazáku a za pár hodin už je zdravá osvěžující pochoutka připravena ke konzumaci.

Přidat názor
Počet komentářů: 0

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Články odjinud
Video se připravuje ...

Dnešní horoskopy