V parných dnech s teplotami vysoko nad 30 stupňů je důležité dbát na denní složení nápojů. V průběhu dne se vyplatí pít převařenou vodu s trochou fenyklu nebo koriandru, můžete přidat několik kapek citronu. Obecně známý je nápoj z vody s lístky máty nebo meduňky. Všechny tyto bylinky mají chladivý účinek.

Jsou ale i jiné možnosti, jak tělo zchladit. Výživová specialistka Iva Georgiová sourozence Gondíkovy spolu s vámi naučí, jak si připravit osvěžující pití z bylinek a jogurtový indický nápoj lassi.

Video
Video se připravuje ...

... archiv TV Prima


Lassi je tradiční indický, respektive ajurvédský nápoj. Vyrábí se z jogurtu smíchaného s vodou a se špetkou koření. V teplých dnech výborně osvěží.

Postup:
Čerstvé mléko vařte asi 5 minut, ovšem pozor – zcela nevhodné je nízkotučné a homogenizované. Poté nechte mléko zchladit asi na 40 °C (lze poznat i podle toho, že do mléka strčíte čistý prst a mléko nepálí), přidejte jogurt dobré kvality, na jeden litr mléka asi 2 lžíce. Zamíchejte a dejte do čistě vypařených, uzavíratelných sklenic. Sklenice dejte k teplu a zabalte je do deky, nejlépe přes noc. Následně rozmixujte nebo našlehejte s dvojitým až trojnásobným množstvím vody.

Očistných účinků lassi docílíte čerstvostí jogurtu. Měl by být nejvýše jeden den starý. Kyselý jogurt je pro naše tělo hůře stravitelný. Do lassi je možné přidat římský kmín, zázvor, sůl nebo koriandr nebo při sladké variantě třtinový cukr, banán či jiné ovoce, skořici či kardamom. Teplota by měla být pokojová. Vyššího napěnění dosáhnete tím, že použijete ponorný mixér.

Z čerstvě natrhaných kopřiv můžete připravit obklad, nálev či olej proti vypadávání vlasů.
Autor: Profimedia.cz

Bylinkový nápoj

Budete potřebovat:

  • 1,5 až 2 litry převařené teplé vody
  • cca 3 hrsti co nejmladších kopřiv (vršků)
  • 1 hrst meduňky
  • med dle chuti
  • 2 až 3 nakrájené citrony zbavené kůry

Postup:
Do skleněného či keramického džbánu dáme postupně všechny přísady. Napěchujeme kopřivy a meduňku, zalijeme teplou, převařenou vodou (o teplotě asi 50 °C). Šťáva se louhuje 1 až 4 hodiny. Tento mok, který vám provoní celý byt, chutná mírně jako z bezinek a je velmi osvěžující. Ředíme ho teplou nebo vlažnou vodou. Pije se v průběhu celého dne, doporučuji ho však vypít do jednoho dne od začátku výroby. Šťáva je pročišťující, posilující, odvodňuje a v teplém počasí osvěží. Nejpříznivější dobou pro jeho užívání je jaro.