Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

9 tipů, jak využít skořápky od vajec. Vyléčí bodnutí hmyzem i vybělí oblečení

/
  • Vaječné skořápky mají v domácnosti širokou škálu využití.
    Vaječné skořápky mají v domácnosti širokou škálu využití. (Shutterstock.com)
    22. července 2015 ● 06:00

    Vajíčka využíváme na desítky způsobů. Umíme si poradit, i když nám zbydou jen žloutky, či naopak bílky. Skořápky však obvykle všichni, kdo je nedrobí slepicím, bez rozmyšlení vyhazují. Věděli jste ale, že mají v domácnosti širokou škálu využití? Od čištění přes výživu rostlin až po boj se svědivými štípanci.

  • 1.

    Vyčistí usazeniny ve váze

    Určitě jste to už někdy řešili. Pokud máte doma jakoukoliv skleněnou užší vázu, je těžké ji vyčistit od vodního kamene a dalších usazenin. Pravděpodobně vás ale nikdy nenapadlo, že vám mohou pomoci obyčejné vaječné skořápky. Nadrcené skořápky nasypejte do vázy, zalijte je citronovou šťávou a nechte je v ní několik dní. Příležitostně s nimi zakružte. Kyselina obsažená v citronové šťávě vázu odmastí, zatímco ostré kousky skořápek "oškrábou" špínu ze dna i stěn. Obsah vázy potom vylijte do záchodu, vázu omyjte teplou mýdlovou vodou a nechte uschnout.
    V přípravě originální dekorace nepotřebujete drahé doplňky. Skvěle poslouží i staré sklenice, které pouze zbavíme etiket a očitíme. V kombinaci s barevnými kvítky je na světě krásné oživení stolu.
    Autor: Profimedia.cz
  • 2.

    Vybělí prádlo


    Protože jsou skořápky vajec porézní, snadno pohlcují skvrny a nežádoucí barvy z bílého oblečení. Nadrťte si pár skořápek a nasypejte je do malého sáčku, nejlépe z mušelínu (nebo jiné tenké, ale hustě tkané látky), a ten vhoďte do pračky. Ujistěte se, že je sáček pevně zavázaný, abyste zamezili tomu, že skořápky ucpou odtok. Jak horká voda (cca 60 stupňů) uvolňuje špínu, vaječné skořápky ji absorbují, a vaše zašedlé prádlo je tak zase zářivě bílé.
    ...
    Autor: profimedia.cz
  • 3.

    Ochrání úrodu před slimáky


    Boj se slimáky je věčný. Skořápky vás jich sice natrvalo nezbaví, pomohou ale úrodu ochránit. Nasypejte nadrcené skořápky kolem kořenů. Zahradníci tvrdí, že slimáci a hlemýždi nesnášejí, když musí přelézat přes jejich ostré a nepravidelné hrany, takže se takovým místům radši obloukem vyhnou.
    Proti žravým slimákům je potřeba zakročit už teď, jinak spasou celou úrodu.
    Autor: Shutterstock.com
  • 4.

    Uklidní svědění po bodnutí hmyzem


    Nadrcené skořápky dejte do menší uzavírací sklenice, zalijte je jablečným octem a nechte pár dní uležet. Roztok pak použijte na bodnutí hmyzem nebo svědivé vyrážky. Skořápky by se měly rozpadat, což je zapříčiněno tím, že uhličitan vápenatý v nich obsažený reaguje s octem, čímž vzniká octan vápenatý. Ten je obsažen i v krémech, které snižují otok a pomáhají uklidnit podrážděnou pokožku. Roztok můžete po dobu jednoho měsíce skladovat v lednici.
    Obyčejné bodnutí komára zkomplikovalo ženě život
    Autor: scom
  • 5.

    Díky nim bude káva chutnější


    Také milujete klasického českého turka? Přidejte lžičku nadrcených vaječných skořápek do mleté kávy ještě předtím, než ji zalijete vroucí vodou. Uhličitan vápenatý neutralizuje některé kyseliny v kávě, která pak není tak nakyslá a nahořklá. V USA je tato káva známá jako "kovbojská". Abyste však zabránili možnému přenosu zdraví nebezpečných bakterií, skořápky nejdřív raději asi deset minut povařte.
    Jestli jste zvyklí sladit kávu, ubírejte postupně. Nebude to pro vás takový šok.
    Autor: Shutterstock.com
  • 6.

    Odstraní z hrnků zabarvení od čaje


    Tenhle trik využívaly v domácnosti už naše babičky. Do hrnečku zahnědlého od silného čaje nasypaly trochu drcených skořápek, zakáply je saponátem a zalily teplou vodou. Porézní skořápky uvolněné hnědé pigmenty absorbují, a váš hrneček tak bude zase nádherně bílý.
    Čaj rooibos
    Autor: Shutterstock.com
  • 7.

    Dodají vám potřebný vápník


    Nemusíte zbytečně utrácet za drahé potravinové doplňky. Připravte si doplněk bohatý na vápník doma. "Pečte" skořápky vajec v troubě při 180 °C asi deset minut. Nechte je vychladnout a pak je nadrťte na jemný prášek. Přidávejte denně jednu lžíci do jogurtu, smoothie, koktejlu či třeba polévky. Prášek, který je bohatý na uhličitan vápenatý, můžete skladovat po dobu jednoho měsíce.
    ...
    Autor: Shutterstock.com
  • 8.

    Znásobí úrodu rajčat

    Tenhle fígl sice už letos nevyužijete, příští rok se ale bude hodit. Nasypejte hrst nadrcených skořápek do díry dříve, než do ní zasadíte rajčata. Budou sloužit jako cenný zdroj vápníku. Jeho nedostatek může vést k hnilobě květů.
    ...
    Autor: Shutterstock.com
  • 9.

    Nahradí kelímky na sazeničky


    Vaječné skořápky
    Autor: Shutterstock.com
    Pokud rozbíjíte vajíčka a děláte to opatrně, vzniknou vám dvě podobné půlky. Ty můžete využít na jaře, až budete předpěstovávat sazeničky. Do dna každé poloviny skořápky opatrně nějakým ostrým předmětem vytvořte otvor, který bude sloužit pro odvod přebytečné vody. Skořápky pak naplňte hlínou a do ní zanořte semínko – a zalijte.

Přidat názor
Počet komentářů: 1

bea.fa@...: Nezavázala jsem důkladně skořápky do pytlíčku a teď je budu muset důkladně z pračky odstranit.To se teda mám na co těšit a vybírat mezi dvířky a těsněním.To jsem ale nemehlo!!!

(06. 03. 2016 07:56)
Zobrazit celou diskusi
Články odjinud
Video se připravuje ...

Dnešní horoskopy