Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

7 tipů, jak zatočit s mravenci! Zkuste účinný domácí jed nebo osvědčené babské rady

/
  • S mravenci se dá bojovat různě.
    S mravenci se dá bojovat různě. (Shutterstock.com)
    14. srpna 2015 ● 06:00

    Zrzaví nebo černí, na barvě vůbec nezáleží. Mravenci nám dokážou pořádně znepříjemnit život. A pokud se jich včas nezbavíte, mohou zdevastovat celou vaši zahradu. Okusují listy i kořínky rostlin, a ty tak umírají. Neničí ale jen naši úrodu. Při stavbě svého hnízda často poddolují cesty, kameny, terasy i dlaždice, které se pak uvolňují nebo poklesnou.

  • 1.

    Nasaďte na ně chemii

    Jestli se i vám mravenci na zahradě či okolo domu přemnožili, je nejvyšší čas se jich zbavit. Poradíme vám, jak vyrobit jednoduchý, ale skutečně silný roztok, který si s těmito škůdci poradí během 24 hodin. Jeho obrovská síla je také v tom, že mravenci s ním nakrmí i své mladé. Dojde tak skutečně k likvidaci celé kolonie, ne jen dospělých jedinců.


    Budete potřebovat:


    • 1 hrnek cukru
    • 1/2 šálku vody
    • 1 lžíce boraxu (tetraboritan sodný) – koupíte ho v prodejnách pro zahrádkáře nebo v drogerii


    Jak na to:

    Cukr opatrně smíchejte s boraxem a přilijte vodu. Důkladně rozmíchejte. Hotový roztok aplikujte na místo, kde se mravenci vyskytují nejčastěji. Stačí ho třeba nalít na jednu z jejich cestiček. Ideální je místo polité roztokem překrýt třeba plastovým víkem, které podložíte například uzávěrem od PET lahví, aby byl mravencům roztok  přístupný.

    Nepřehlédněte!

    Pokud jsou ve vaší domácnosti malé nenechavé děti či domácí mazlíčci, připravený roztok raději na zahradě nerozlévejte. Borax totiž může způsobit vážné podráždění očí. Připravený roztok raději nalijte do plastové nádobky s víčkem, do kterého uděláte díry v takové velikosti, aby jimi mravenci prošli. Abyste hmyz přilákali, víčko posypejte trochou cukru.

    Jak se zbavit mravenců
    Autor: Ludmila Dušková a profimedia.cz
  • 2.

    Připravte jim ohnivou směs

    Další variantou je tak trochu "ďábelský" postřik. Do sto gramů čerstvě umleté pálivé papriky přidejte jeden litr vody, dobře promíchejte a přefiltrujte přes jemné plátýnko. Získaný výluh rozmíchejte v pěti litrech mýdlové vody, roztokem naplňte rozprašovač a rostliny okupované mravenci pravidelně roste. Je lepší nejdřív vyzkoušet na několika spodních listech, jestli tekutina není příliš koncentrovaná, mohla by totiž rostlinu "popálit".
    Autor: wikipedia.org
  • 3.

    Zasaďte aromatické rostliny

    Mravenci mají velice vyvinutý čich a cítí každou dobrotu. Stejně však cítí i aromatické látky, jejichž vůně jim vadí i v mírném množství. Pokud tedy chcete, aby se z vaší zahrady odstěhovali, zasejte kolem míst, kde se vyskytují, mátu peprnou, citronovou trávu, levanduli, česnek, pelyněk, hřebíček, majoránku nebo mořskou cibuli. Mravenci totiž vůni aromatických rostlin nesnesou.
    ...
    Autor: Shutterstock.com
  • 4.

    Nasypejte jim kávu

    Na rozdíl od vás nemají mravenci v oblibě ani kávu. Alespoň pokud jde o tu klasickou mletou. Pokud tedy zaplavili vaši zahradu, využijte ji pro boj s nimi. Kávovou sedlinu si schovávejte a sušte ji. Až jí budete mít dost, nasypte ji mravencům do cesty nebo klidně i na ně. Nesnášejí její pronikavé aroma, rychle proto zmizí.
    Autor: Shutterstock.com
  • 5.

    Vyzkoušejte kypřicí prášek

    Rychle se mravenců zbavit vám pomůže i kypřicí prášek do pečiva. Je to téměř zázračný prostředek, který navíc stojí pár korun. Stačí, když obsah jednoho nebo dvou sáčků nasypete kolem jejich hnízda. Posypte i cestičky, kterými byli mravenci zvyklí chodit.
    Autor: Shutterstock.com
  • 6.

    Okořeňte jim život

    Stejně jako mravencům příliš nevoní aromatické rostliny, vadí jim i vůně koření. Nasypte na jejich oblíbená místa třeba hřebíček, badyán nebo mletou skořici. Je víc než pravděpodobné, že se odstěhují a zpátky se už nevrátí. Stejné účinky mají i pepř nebo pálivá paprika nasypaná na mravenčí cestičky.
    Autor: Profimedia.cz
  • 7.

    Nakrájejte jim celer

    Na místech, kde se mravenci shlukují, jim připravte netradiční zeleninovou pochoutku. Na kostky nebo plátky nakrájejte celer, osolte ho a posypte mletou skořicí. Uvidíte, že se do pár dní odstěhují. Sůl totiž ze zeleniny vytáhne celerovou vodu, která je samotná hodně aromatická, a skořice tomu dodá ještě větší sílu.
    Autor: Ludmila Dušková

Přidat názor
Počet komentářů: 2

mak: tak to asi moc nefunguje, když to musíte dělat každý rok, že

(14. 08. 2015 15:34)
Zobrazit celou diskusi
Články odjinud
Video se připravuje ...

Dnešní horoskopy