Prevence před štěnicemi bohužel téměř neexistuje. Přivézt si je můžete v kufru i z toho nejluxusnějšího hotelu, přinesete si je na oblečení z prostředku městské hromadné dopravy, dostane se k vám stoupačkami od sousedů bydlících několik pater od vás. Bez potravy totiž obávaný parazit přežije několik měsíců.

Dalším způsobem, jak se štěnice šíří, je pak starší nábytek a bytové doplňky, které pořídíte třeba v bazaru nebo na inzerát. Nebezpečí však hrozí i v případě starých obrazů, ať už jsou koupené na aukci starožitností nebo na bleším trhu. Malí broučci se totiž rádi ukrývají i ve skulinách rámů. Stačí jediný jedinec, ale i pouhé vajíčko. A máte zaděláno na obrovský problém. Pozor si dejte, i pokud kupujete oblečení či hračky z druhé ruky.

Jak vypadají štěnice, jak poznat vajíčka

Štěnice , která žije v průměru jeden až jeden a půl roku, má Několik vývojových stadií, od vajíčka přes nymfu až po dospělé jedince. Ti měří v průměru kolem čtyřech až pěti milimetrů. Mají ploché oválné žlutohnědá nebe červenohnědé tělo, které se po nasátí krve zaoblí.

Vajíčka jsou bílé podlouhlé útvary, které na délku měří jen necelý milimetr. Protože jde o brouky z podřadné štěnic, Můžete je poznat i podle typického nepříjemného zápachu, který vám po jejich rozmáčknutím zůstane na rukou.

Parazit, který se živí jen a pouze lidského krví, ve dně obvykle zůstávají v úkrytu. Vylézají až v noci. Bodejť hlavně na odhalených, nepřikryté částech těla.

Výkaly od štěnice: Další důkaz, že se u vás zabydlely

POKUD se vy nebo některé z členů rodiny probouzíte s červenými pupíncích, které Během dně začnou nesnesitelně Švédy, mele byste se v první řadě podivné pod a za postel .

Najdete tam pravděpodobně shluky nedefinovatelný černých teček. Jde o výkaly Stenico . Kromě nich tam pak budou i průsvitné svlečky různých velikostí, které zůstávají po štěnicích vždy při přechodu na další vývojová stadia. Samotné štěnice začne své kolonie opouštět Nejčastěji při vyrušení, jako jsou otřesy, ostřejší světlo nebe třeba aplikace insekticidů.

Jak se pozná kousnutí od štěnice

O samotnou kousnutí a hodování nebudete Mít ani ponětí, při vpichu totiž tihle nevítaní spolubydlící vstříkněte do rány anestetikum, takže žádnou bolest neucítíte. Zrudnutí a svědivost se objeví až o Několik hodin dopoledne, v případě Prvního pokousání to Může být dokonce až za týden. Pupíncích Připomínej Komáří štípance. Štěnice ale zpravidla saje v řadě nebe trojúhelníku po třech a více štípancích.

Sliny Stenico, které při sání vypouštějí, u mnoho jedinců vyvolávají poměrně výrazné kožní reakce a vznik celých ložisek vodou vyplněnými větších a menších puchýřků. Proto bývá pokousání často praktickými lékaři zaměňováno za kopřivka, a pravý původ tak zůstává dlouho neodhaleni. Po rozškrabání, případně po opakované pobodání, MOHOU vzniknout hnisavé, špatně se hojící rány.

Jak zlikvidovat štěnice?

Malý brouček vypadá neškodně, zbavit se ho je ale téměř nadlidský úkon. Je DŮLEŽITÉ jednat včas, Dokud se příliš nerozmnoží. Ověřit, že se vám doma Skuteč zabydlely štěnice, Můžete tak, že u postele nastražíte plastovou ampulku s feromony, která je přilákat, a lepicí kartoncích, na které uvězní. POKUD na nich parazity objevy, zahoďte stud a pozvete si rovnou odbornou firmu. Vůči běžným insekticidům a volně prodávaným přípravkům jsou totiž imunní.

Deratizátor mají k dispozici insekticidy s vysokými koncentracemi účinných látek a další prostředky, které nejsou běžně prodejné. Připravte se předem na to, že jedna návštěva stačit nebude. Aplikaci postřik je totiž nutné nejméně dvakrát i místokrál zopakovat. Celková cena za zásah odborné firmy se pohybuje většinou od dvou do šesti tisíc korun. Záleží jen na tom, kolikrát budou musela přijet, jak daleko to k vám mají a takové kolik PŘÍPRAVKŮ, případně speciálních dýmovnice, nakonec spotřebují.

TIP NA VIDEO: Podívejte se na video, jak správně prát ručníky.